Les Regidories de Promoció Lingüística i Tradicions de l’Ajuntament de Cocentaina, a través de l’Agència AVIVA de Promoció del Valencià, han presentat les activitats prèvies i posteriors a la festivitats del 9 d’Octubre, la Diada dels valencians i valencianes.
El dissabte 5 d’octubre, a la Plaça del Pla, a les 12.00 h, serà el contacontes amb la Manco. Enguany, Rosa Fraj presentarà l’espectacle “Tirant lo Blanc per a xicotets i grans”.
Entrem ja en la setmana de la Festa del 9 d’Octubre, que enguany cau dimecres, amb una xarrada del professor de la Universitat d’Alacant, Joan Borja, que ens intoduirà en la biografia del poeta de Burjassot, titulada “Una rosa de paper: Vicent Andrés Estellés, vida i versos”. Serà el dilluns 7 d’octubre, a les 20.00 h, a la Casa de la Joventut.
A l’endemà, el dimarts 8 d’octubre, els xiquets i xiquetes de les tres escoles de Cocentaina, Bosco, Real Blanc i Sant Francesc d’Assís, tenen una cita al Palau Comtal amb una nova edició del Correllengua. A partir de les 9.30 h, tornarem a contemplar el «Pas de la flama» i sentirem la lectura del Manifest, que anirà a càrrec de l’alumnat de 6é Col·legi Sant Francesc d’Assís. En acabant, actuació de Trobadorets amb l’espectacle “A xalar!”.
Arribem ja al dimecres 9 d’octubre. Com cada any, a les 11:00 h, arrancarà des del capdamunt del Passeig del Comtat la tradicional cercavila a càrrec de la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet que arribarà a les 12:00 h a la Plaça de l’Ajuntament, on tindrà lloc l’acte institucional del 9 d’Octubre i es portarà a terme la lectura del Manifest a càrrec d’AFAMA. Després de la lectura, hi haurà la dansada a càrrec del grup de Danses Cocentaina i la interpretació de la Muixeranga. Finalment, els assistents baixaran en cercavila fins al Pla de la Font per a continuar la Festa.
Igual que l’any passat, a partir de les 14.00 h es farà el dinar popular amb paella gegant al Pla de la Font. Les reserves de taules i cadires es podran fer fins al 4 d’octubre en el telèfon 965592795. Els tiquets per a la paella seran al mateix preu que en 2023, és a dir, a 2 euros, i es podran adquirir en entrades.cocentaina.es. Com a acompanyament el dinar i fins al fi de festa, hi haurà una xaranga a càrrec del Mal Passet.
Finalment, com a activitat posterior a la Festa, tindrem, el dijous 10 d’octubre, a les 20.00 h i a la Casa de la Joventut, una més que atractiva tertúlia amb Guillem Agulló, pare, Núria Cadenes i David Fernández, al voltant de la novel·la “Guillem”, de Núria Cadenes, sobre l’assassinat del jove Guillem Agulló. Moderarà l’acte Berta Iñíguez, regidora de Promoció Lingüística de l’Ajuntament de Cocentaina.
Fora ja de les activitats al voltant de la Festa dels valencians i de les valencianes, però molt relacionada amb el centenari d’Estellés, que enguany és el motiu de la majoria de les activitats, l’escriptor i músic valencià Pau Alabajos ens presentarà el llibre “Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble”, una biografia publicada en aquest any del centenari i que ens acosta a la vessant més humana del poeta. Serà el dimecres 27 de novembre, a les 20.00 h, a la Casa de la Joventut.
Per a finalitzar, cal comentar que el Taller d’Ocupació Dinàmic II ha dissenyat una sèrie de cartells artístics a partir dels versos d’Estellés en una exposició que s’ha repartit pels diferents edificis municipals i que porta per títol “Nosaltres també som d’Estellés”.
En paraules de Berta Iñíguez, regidora de Cultura i Promoció Lingüística, «hem planificat aquesta programació amb la major de les il·lusions i amb més ganes i motius que mai per tot el que està patint el nostre territori, la nostra llengua i la nostra cultura per part del Govern de la Generalitat. A més de dignificar la figura d’un dels millors poetes valencians com és Vicent Andrés Estellés i el seu llegat, també homenatgem Guillem Agulló, figura imprescindible de l’antifeixisme. Posem en valor la nostra cultura, les nostres arrels, la nostra llengua. Som gent de pau i sempre ens trobaran enfront dels qui sembren odi. Sols el poble salva el poble».
Segons Marcela Richart, regidora de Tradicions, «estem arribant ja a la festa dels valencians i les valencianes, a la nostra Diada, el pròxim 9 d’octubre. I, a Cocentaina, com no podia ser d’una altra manera, tenim preparat un dia reivindicatiu, un dia per posar en valor les nostres arrels, les nostres tradicions i, més que mai, la nostra llengua. Enguany, com sempre, vos esperem a tots i totes i vos anime a fer poble i a què no vos quedeu a casa i participeu en la festa del 9 d’octubre».