Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Muro d´Alcoi

Cultura valenciana, esport i germanor per a celebrar el 9 d’Octubre a Muro

  • L’Ajuntament ha organitzat actes fins al 8 de novembre que inclouen música, literatura, esport i promoció de la llengua
  • El dia de la festivitat se celebrarà un cros solidari a favor de Cáritas i el popular dinar de germanor amb el tradicional concurs de paelles en què participaran 1.500 persones

 

Muro presenta un ampli i variat programa d’activitat amb motiu de la Festa 9 d’Octubre, que inclou música, literatura, esports, activitats lúdiques per a tots els públics i campanyes i actes de promoció de la llengua i cultura valencianes.

La Regidoria de Cultura ha organitzat diferents activitats al voltant aquesta festivitat en la qual es commemora l’entrada a la ciutat de València del rei Jaume I El Conqueridor, l’any 1238. Una celebració que arrancarà el dilluns 7 d’octubre, amb la campanya “Sent la teua llengua”, promoguda per l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià. Una iniciativa que té com a objectiu posar en valor la llengua valenciana i la responsabilitat de tots i totes de cuidar-la, fent-ne ús en tots els àmbits de la vida quotidiana.

 

Els actes continuaran el dimarts 8 d’octubre amb el Correllengua i Manifest amb la participació de tots els centres educatius de Muro i que comptarà amb la col·laboració del grup de dolçainers i tabaleters del municipi, La Xafigà. De vesprada, a partir de les 18.00 hores a la plaça del Matzem el joc de “La Ruleta Valenciana” donarà l’oportunitat a tots els participants de conéixer de la forma més divertida curiositats de la cultura i tradicions del territori valencià. Podrà participar tota aquella persona major de sis anys que ho desitge, no cal fer inscripció prèvia. A les 19.30 hores la música serà la protagonista de la mà d’Ona Nua, qui oferirà un concert acústic a la plaça de l’Església, en què es podrà recitar poemes del poeta valencià contemporani més important, Vicent Andrés Estellés, enguany que celebrem el 100 aniversari del seu naixement.

Per al dia gran, el 9 d’Octubre, l’Ajuntament de Muro ha organitzat un cros popular solidari, amb una previsió de participació de més de 2.000 persones. Cal recordar que les inscripcions encara estan obertes, i es poden fer al Pavelló Municipal en horari de vesprada, de 17.00 a 20.00 hores, on també s’arreplegaran els dorsals. El dia del cros s’entregarà la samarreta al Matzem i per arreplegar-la serà necessari mostrar el dorsal i entregar un quilo de menjar no perible.

La jornada es completarà amb la instal·lació d’un parc infantil per als més menuts i el tradicional concurs de paelles, que tindrà 1.500 participants, una jornada de germanor per celebrar aquesta festivitat per a tots els valencians.

La programació continuarà el diumenge 27 d’octubre a les 12.00 hores al Centre Cultural amb el ja conegut Concert del 9 d’Octubre, oferit per la Unió Musical de Muro i la lectura del Manifest a càrrec de l’escriptor murer, Juanjo Castelló, recentment guardonat per una de les seues grans obres poètiques.

El programa d’activitats conclourà el divendres, 8 de novembre a les 19.00 hores al Centre Cultural, amb el teatre “Llibre de Meravelles”, també dins dels actes de l’Any Estellés.

Respecte al programa presentat enguany per al 9 d’Octubre, el regidor de Cultura, Fernando Picó, ha destacat que “hem mantingut algunes de les activitats que ja són tradició i reclam per a celebrar aquesta jornada tan important per a tots els valencians. Entre les novetats destaca el joc de la vesprada del 8 d’octubre, que aposta per reunir grans i xicotets i que gaudisquen aprenent però que a més es divertisquen. D’altra banda s’han volgut allargar les activitats que donen forma a aquest programa amb la finalitat que la festivitat no quede enclavada únicament en el 9 d’octubre. Esperem que el veïnat gaudisca de totes i cadascuna de les activitats, a les quals aprofite per a convidar tant a la població murera com a visitants de pobles veïns”.


192