Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

Èxit de participació i assistència a la Fira Modernista d’Alcoi

Els actes es van dur a terme des del 17 al 29 de setembre en aquesta edició que ha estat dedicada a Gonzalo Cantó

La Fira Modernista d’Alcoi ha tingut lloc entre els dies 17 i 29 de setembre de 2024. Aquesta celebració, que l’organitza l’Ajuntament d’Alcoi amb la col·laboració de més de 30 entitats, ja està totalment consolidada a la nostra ciutat ha estat dedicada a Gonzalo Cantó i portava per lema: Univers de Muses. La fira va tindre un total de cinc conferències, quatre representacions teatrals, projeccions, a més de recreacions i presentacions.

Hi ha actes que s’han consolidat com la manifestació, el pregó o la cercavila que aquest va tindre un nou recorregut finalitzat a la plaça d’Espanya on es va fer un sopar popular, seguit d’una nit de revetla (berbena) popular amenitzada per Swing 26.

Cal destacar que l’encarregat del pregó va ser el ballarí alcoià, reconegut internacionalment, que forma part de la Companyia Nacional de Dansa, Isaac Monllor, qui va insistir  el seu amor per la nostra ciutat i va destacar especialment el paper de les dones en el Modernisme. Les dones treballadores i les dones artistes que no ixen als llibres.

L’acte del pregó és un acte on les entitats que participen en aquesta Fira tenen un especial protagonisme ja que són els únics que poden estar dins de l’espai de la plaça d’Espanya.

La Glorieta va acollir la Fira amb un total de 7 destinacions que mostraven el seu modernisme, parlem de municipis com Barcelona, Terrassa, Teruel, León, Novelda, Sueca i Carcaixent, a més d’entitats i negocis locals.

És important assenyalar que en ser la Fira dedicada a Gonzalo Cantó, hi va haver diversos actes en el seu honor amb una lectura pública d’obres seues, una xerrada col·loqui, una recreació de la recepció de Gonzalo Cantó per l’alcalde. Un acte on hi va haver música original de Moisés Olcina i lectura de poemes de Cantó. Així mateix, es es va representar, l’obra de teatre «Sombras de Bohemia». Un espectacle teatral sobre la vida del protagonista d’aquesta Fira, i la seua relació amb Carlos Arniches i el músic Ruperto Chapí. Escrita i dirigida per Ximo Llorens.

En l’acte de clausura es va fer un homenatge a qui va ser Fill Predilecte de la ciutat, Gonzalo Cantó, amb el descobriment d’un monument en el seu honor i la lectura de versos a la plaça que porta el seu nom a la nostra ciutat.

Pel que respecta a la participació cal tindre en compte que cada vegada hi ha més activitats que comparteixen horaris i que el públic ja coneix l’agenda i està més segmentant. Buscant directament el que li interessa. Podem destacar que algunes conferències han tingut l’aforament complet, també va tindre molt públic el mercat i les diferents actuacions.

Hem de tindre en compte l’augment important de l’interés que ha suscitat la Fira Modernista. Podem veure que de gener a setembre de 2024 les visites a la web de turisme a l’apartat de Setmana Modernista han sigut 15.000 visites, enfront de les 8.300 visites del mateix període de l’any anterior. El que es tradueix en un augment de visites a la web del 44,6% respecte a l’any anterior.

Si ens centrem en el mes de setembre es va tindre un total de 24.234 usuaris web enfront de 14.002 usuaris de setembre en 2023, la qual cosa representa un augment d’usuaris web de 42,22% i durant el mes de setembre es van visitar 47.569 pàgines de la web enfront de les 30.154 pàgines visitades el mes de setembre de 2023.

«Un any veiem com la Fira Modernista s’ha consolidat, les visites augmenten. El dissabte teníem la ciutat plena de gent, persones que van gaudir de la Fira Modernista i de la nostra ciutat. La Fira a més de ser un esdeveniment on recordem el nostre passat, també és una important iniciativa per a l’economia local, per una banda amb els preparatius, on la gent es fa els vestits, perruqueria, maquillatge, i també ho és per a sectors com l’hostaleria o les empreses de serveis turístics», ha explicat la regidora de Turisme, Lorena Zamorano.


246