Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Generalitat Valenciana

Carlos Mazón ix amb “acords, discrepàncies i matèries d’estudi” d’una reunió “positiva” per a la Comunitat Valenciana

  • El cap del Consell mostra la seua convicció de poder avançar en el retorn de la Dama d’Elx, les aportacions d’aigua que necessita l’Albufera, fons per a l’automoció i la convocatòria de la Comissió Bilateral Perte Xip
  • Assenyala el soterrament de les vies d’Alfafar-Sedaví-Benetússer, canvis legislatius en matèria hídrica i per a la ceràmica, a més de la convocatòria de la Mesa de la Sequera, com les mesures per a l’estudi del Govern
  • Subratlla com a discrepàncies el finançament singular de Catalunya i l’acord amb Esquerra Republicana de Catalunya “perquè trenca la solidaritat i la igualtat en benefici d’uns pocs”
  • Exigix abordar el finançament autonòmic des de la multilateralitat així com l’activació del fons d’anivellament transitori

 

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assenyalat després de la reunió mantinguda amb el president del Govern, Pedro Sánchez, que la Comunitat Valenciana “ix amb acords, discrepàncies i matèries d’estudi” en una trobada que ha qualificat “com a positiva” per al nostre territori.

El cap del Consell s’ha mostrat “satisfet” per tindre l’oportunitat de parlar amb el president del Govern “per primera vegada i de manera monogràfica” dels assumptes clau per a la Comunitat, previstos en el document que li va remetre amb 56 mesures “que ja no poden esperar més” i que han sigut “dialogades amb els agents socials, la patronal i amb els grups polítics de les Corts”.

Acords

El president de la Generalitat ha mostrat la seua convicció de poder “avançar en quatre acords” amb el Govern en matèries com la Dama d’Elx, l’Albufera, i el suport al sector de l’automoció i el PERTE Xip. De la mateixa manera, ha assegurat que adoptarà una actitud “vigilant perquè no és la primera vegada que el Govern falta a la seua paraula amb la Comunitat Valenciana”.

Carlos Mazón ha informat de la posada en marxa d’una comissió tècnica entre l’executiu central i la Generalitat “per al retorn amb garanties i seguretat de la Dama d’Elx a la Comunitat, de manera transitòria o més prolongada”.

La “desjudicialització de les aportacions d’aigua a l’Albufera” ha sigut un altre dels acords aconseguits segons ha assenyalat el president. En este sentit, Carlos Mazón ha proposat la retirada del recurs contenciós administratiu de la Generalitat contra el Ministeri de Transició Ecològica si el govern es compromet a realitzar les aportacions de 20 hectòmetres cúbics d’aigua que necessita el llac. Per això, ha avançat que hi haurà una reunió entre el Ministeri i la Generalitat per a desbloquejar la situació de l’Albufera.

Igualment, Carlos Mazón s’ha mostrat optimista perquè el Govern aporte fons “en breu temps que se sumen a l’esforç de la Mesa de l’Automoció de la Comunitat Valenciana” de suport a Ford i al parc de proveïdors que ha posat en marxa la Generalitat “per a garantir el potencial d’un sector estratègic per a la Comunitat i Espanya”.

De la mateixa manera, ha afirmat que es durà a terme una convocatòria de la Comissió Bilateral del PERTE Xip per a concretar el lideratge del clúster valencià en este projecte “ja que reunix el 50 % del talent d’esta indústria”.

Mesures per a l’estudi

Carlos Mazón també ha indicat les matèries que el president del Govern “s’ha compromés a estudiar”, com el soterrament de les vies d’Alfafar-Sedaví -Benetússer. Així, ha subratllat que “és probablement el major punt negre de tota la xarxa ferroviària a Espanya” i ha recordat que en este han mort més de 40 persones, per la qual cosa ha sol·licitat “humanitat i sensibilitat”.

Carlos Mazón ha incidit en la necessitat de despolititzar l’aigua i aconseguir un pacte nacional de l’aigua. Per això, ha plantejat “un canvi de llei” amb la finalitat que “el rigor” siga el paràmetre que prevalga en la distribució dels recursos hídrics a Espanya “enfront de la politització”. Igualment, ha remarcat que la Comunitat “mai renunciarà a l’aigua que ens correspon perquè és de tots els espanyols”

De la mateixa manera, li ha sol·licitat la convocatòria urgent de la Mesa de la Sequera per a trobar solucions al dèficit d’aigua en la Comunitat, i ha subratllat l’exemplaritat del nostre territori en gestió responsable “perquè és la regió que més aigua depura i reutilitza d’Espanya juntament amb Múrcia”.

Així mateix, ha afirmat que l’executiu central estudiarà la “modificació de la llei de morositat” amb la finalitat d’evitar que el període màxim de pagament a proveïdors de 60 dies dificulte que “les empreses del sector tauleller puguen rebre suport financer”. Així, ha demanat “celeritat” davant la “situació agònica de la ceràmica de Castelló”.

Discrepàncies

El cap del Consell ha mostrat la seua total discrepància amb el finançament singular de Catalunya i l’acord amb Esquerra Republicana de Catalunya ja que “és la pitjor oportunitat per a tots perquè trenca la solidaritat i la igualtat en benefici d’uns pocs a costa de la resta”.

Per això, ha exigit abordar el finançament autonòmic en el Consell de Política Fiscal i Financera i en la Conferència de Presidents Autonòmics en la qual estiguen tots representats “sense xantatges ni cambres obscures, sinó amb llum i taquígrafs”.

Així mateix, ha traslladat a Sánchez la necessitat del “fons d’anivellament transitori per a deixar d’estar a la cua del finançament fins a la reforma del sistema” i ha recordat que quan parlem d’esta matèria “ens estem referint a la sanitat pública, l’educació o els servicis socials”.


181