Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Ibi

Presentació Carrers Dones d’Ibi

El passat divendres l’Ajuntament d’Ibi, dones de l’àrea d’Igualtat, va reconèixer públicament als dones que han donat nom a carrers d’Ibi.
Acte emotiu i de reconeixement a dones rellevants d’Ibi on van estar presents l’alcalde d’Ibi, Sergio Carrasco; la vicealcaldessa, Aitana Gandia; la tinenta d’alcalde d’Igualtat, Montse Agulló i la resta de la Corporació Municipal, junt a nombrós públic, inclús algunes de les protagonistes! Va ser una vesprada molt bonica i especial. 
– Carrer Teresa Pérez Morant. Primera dona d’Ibi amb càrrec polític electe. Consellera en l’any 1938. Teresa va ser una dona no sols rellevant sinó comprometuda amb la vida iberuda.
– Carrer Mª Luisa Vilaplana Albero ‘Mari La Corneta’. Abanderada Contrabandista i va tornar a pegar la volta al Castell en son pare l’any 1950 com a Capitana, amb 20 anys. Va tirar 50 quilos de pólvora i 30 quilos com a COP l’any següent.
– Carrer Asunción Picó Tortosa. COP l’any 1947 i Capitana Pirata en 1964. Primera dona capitana del ban moro, amant de les festes, avançada al seu temps, que no va tindre inconvenient en lluitar contra els elements i la rigidesa de la societat en què vivia.
-Carrer Julia Vilaplana Nomdedeu. Comare local del 1940 al 1960. En una època en què l’accés a les cures sanitàries no estava garantit per a tots. JuliA, amb el seu saber i dedicació, va assistir els parts de moltes dones. Segurament, la comare que ha ajudat a nàixer a més iberuts.
-Carrer Germanes Guillem. Copistes del Museu del Prado. Paquita Guillem i Enriqueta Guillem van ser grans apassionades de l’art. Es tracta d’una activitat prestigiosa, lligada a la difusió de l’art.
-Carrer Rogelieta Verdú Company. Música, pianista i professora. Va dedicar tota la seua vida a la pràctica del piano, activitat a la que es va consagrar. Va transmetre eixa passió per la música impartint classes a nombrós alumnat, sent un referent local.
-Carrer de les Telefonistes d’Ibi. Professió reservada a dones, des de l’establiment de les primeres línies de telèfon a Ibi als anys 30 fins el 1974. Les telefonistes d’Ibi van ser: Consuelo i Concha Cortés, Purificación Verdú, Laura Cantos, Lola Cantos, Lucía Cantos, Pilar Guillem, Encarnita Soret, Paqui Valdés, Pura Torres, Mª Carmen Bono, Ma José García, María Amparo Vilaplana, Paquí Valdés, Pilar Huertas, Fina Bernabéu, Tere Mayor, Ascensión Violero, Elisa López, Paqui Santoyo, Ma Carmen Torres, Angelita Vilaplana, María Jiménez i Luisa Pascual.
– Carrer Germanes Cortés Vicent ‘Les Cubanes’. Fundadores del Col.legi Lliure d’Ibi. Gràcies a l’esforç i tenacitat de mestres i professores, moltes xiquetes i xiquets van tindre accés a l’educació d’Ibi.
– Avinguda Miriam Martínez Rico. Atleta iberuda, jugadora semiprofessional de futbol sala fins el 2018. Va sofrir un vessament cerebral, provocat per una malaltia autoinmune. En tot just 36 mesos Miriam va aconseguir guanyar el Campionat d’Europa en llançament de pes F36 i després la medalla de Plata als Jocs Paraolímpics de Tòquio 2020. Va ser reconeguda com a millor esportista femenina local i també va rebre el mèrit esportiu per la Generalitat Valenciana.
A banda, va haver una ponència-col·loqui, la projecció de documental i la interpretació de la “Joteta aragonesa” i “el Fandango de dos”, amb Fina Bornay “La Mòbila”, dona iberuda que, dins del projecte de Dones d’Ibi, ha sigut reconeguda per a ser pionera de la dona música en la localitat i per recuperar recentment dos de les peces musicals més tradicionals.

189