Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alacant Comunitat Valenciana Generalitat Valenciana

Mazón enaltix la cultura com a “ferramenta per a construir coneixement, llibertat i cohesió social” i “estratègica per al nostre desenrotllament i prosperitat”

  • Assenyala que les nostres expressions culturals “definixen la nostra identitat com a poble i ens projecten a la resta del món” i reivindica “l’enorme i valuós patrimoni cultural que atresorem i produïm”
  • Defén que la cultura de la Comunitat “és única, pròpia i singular sense ser apèndix de res ni subsidiària de ningú” i reivindica la seua manifestació “en les nostres dos llengües sense prejuís, ni complexos”
  • Aposta per una cultura “oberta a tots des de la llibertat de creació i amb l’excel·lència i la qualitat com a eixos” i ratifica “l’ambició” del Consell per convertir-la en una indústria productiva “amb capacitat empresarial, marca pròpia i solidesa”
  • Reconeix la labor dels guardonats i remarca l’objectiu de la Generalitat “per a aprofundir en la vertebració i a reforçar els llaços dels ciutadans de la Comunitat” amb la celebració dels actes del 9 d’Octubre en altres ciutats

 

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha subratllat “el paper essencial de la cultura com a ferramenta amb la qual construir coneixement, llibertat i cohesió social”, alhora que ha subratllat l’“ambició” del Consell per a impulsar-la “com a senya d’identitat i palanca per al nostre desenrotllament i prosperitat”.Així ho ha posat de manifest durant la celebració a Alacant de l’acte institucional d’entrega del Premi de les Lletres de la Generalitat i de les Distincions al Mèrit Cultural amb motiu del 9 d’Octubre.

Carlos Mazón ha afirmat que les nostres expressions culturals “definixen la nostra identitat com a poble i ens projecten a la resta del món” i ha reivindicat “l’enorme i valuós patrimoni cultural que atresorem i produïm”.

Així, ha reconegut la labor i trajectòria d’escriptors com Ferran Torrent, cineastes com María Zamora, historiadors de l’art com Miguel Falomir, compositors com Gustavo Pascual Falcó o conservadors i divulgadors del nostre patrimoni com els membres de l’Asociación Raíces Reino de Valencia perquè són “grans exemples del que som capaços de fer i d’oferir al món des de la nostra manera de veure i disfrutar de la vida”.

Carlos Mazón ha assenyalat la importància de reconéixer els referents de la Comunitat Valenciana en els diferents àmbits com una “reafirmació del nostre autogovern i de celebració del que ens unix i ens definix com a comunitat política, econòmica, social i fiscal”.

De la mateixa manera, ha defés que la cultura de la Comunitat “és única, pròpia i singular sense ser apèndix de res ni subsidiària de ningú” i ha reivindicat la seua manifestació “en les nostres dos llengües sense prejuís, ni complexos”.

En este sentit, ha mostrat “l’orgull” de ser la terra de Joanot Martorell i Guillem de Castro; d’Enric Valor i de Gabriel Miró; de Vicent Andrés Estellés i Miguel Hernández; d’Óscar Esplá i Matilde Salvador, d’Eusebio Sempere i Joaquim Sorolla, de Luis García Berlanga i Juan Luis Iborra, de Rafael Guastavino i Vicente Pascual Pastor.

Per al president, “tots ells i molts més” van demostrar que la nostra cultura “és encara millor quan està oberta a tots des de la llibertat de creació i amb l’excel·lència i la qualitat com a eixos”, ha indicat.

Una indústria cultural productiva

En la seua intervenció Carlos Mazón ha incidit en l’aposta del Consell per la indústria cultural valenciana “amb capacitat empresarial, marca pròpia i solidesa”.

Per a això, ha realçat la creació de la Direcció General de la Indústria Musical “per a potenciar un sector que genera ocupació i atrau talent”, l’impuls a Ciutat de la Llum per a convertir Alacant en “el pol audiovisual més important del sud d’Europa”, així com el Pla de rehabilitació del patrimoni cultural, i el Pla estratègic d’indústries culturals per a aconseguir “un futur més clar i menys dependent de l’Administració”.

Igualment, ha incidit en el seu compromís per a continuar demandant “les justes reivindicacions” en matèria cultural com la devolució de la Dama d’Elx a la capital il·licitana o el Llibre del Repartiment a Orihuela.

Vertebrar la Comunitat Valenciana

Carlos Mazón ha explicat que la celebració de part dels actes institucionals amb motiu del 9 d’Octubre fora de València “naix amb vocació de continuïtat” i ha ratificat que a partir d’ara les Distincions al Mèrit Cultural i el Premi de les Lletres s’entregaran cada vegada en una ciutat distinta de les tres províncies.

En este sentit, ha incidit en l’objectiu del Consell “de fer passos ferms i decidits per a aprofundir en la vertebració i a reforçar els llaços comuns que ens definixen com a valencians”.

Guardonats

En l’acte institucional amb motiu del 9 d’Octubre celebrat en Casa Mediterráneo a Alacant, el Consell ha concedit el Premi de les Lletres de la Generalitat al novel·lista Ferran Torrent i Llorca.

La Distinció al Mèrit Cultural ha sigut atorgada al director del Museu Nacional del Prado, Miguel Falomir Faus; la productora de cinema María Zamora Morcillo; Asociación Raíces del Reino de Valencia i, a títol pòstum, a Gustavo Pascual Falcó, autor del pasdoble Paquito el Chocolatero.


190