Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

Article d´Opinió de Toni Francés: “Un 9 d’Octubre que ens unisca”

Un 9 d’Octubre que ens unisca

 

Toni Francés, Alcalde d’Alcoi

 

Hui és el dia en què celebrem el dia dels valencians i, a Alcoi, com no podia ser d’altra manera, el vivim intensament reivindicant el que som i com ens sentim.

 

En una societat cada vegada més polaritzada, dies com aquest ens han de servir per a trobar punts d’encontre. És clar que ha de ser un dia per a reivindicar el que volem, però també ha de ser una celebració de treball per la concòrdia i la tolerància entre la societat. I això ho hem de garantir des de les administracions, les locals en particular, però l’autonòmica en especial. No podem permetre que la Generalitat Valenciana gire l’esquena a la nostra identitat i la utilitze per a dividir en comptes de per a integrar. El 9 d’Octubre ens demostra que s’han de respectar les nostres senyes d’identitat, la nostra llengua i la nostra cultura. Aquelles que ens han fet créixer com a persones i aquelles que els nostres pares i mares han defensat i transmés malgrat les vicissituds d’èpoques passades en què no es tolerava la diferència i no es respectava la nostra personalitat.

 

Per això, no podem tornar a aquelles èpoques i hem de mirar endavant per trobar en les nostres arrels un motiu que ens unisca i que no ens separe. És suficient motiu això per a no trepitjar la nostra llengua, tan rica i carregada d’història, com també la nostra cultura i patrimoni, el treball dels nostres músics, l’enginy dels artesans, la creativitat dels artistes i un fum de valencians que, amb el seu esforç, han treballat per a construir una societat tolerant, oberta i integradora com és la valenciana.

 

I no és debades que enguany se celebre l’any Estellés, perquè és el poeta que més va entendre la nostra identitat i millor la va reflectir entenent la diferència i unint-nos a la nostra terra. Aquest autor deia encertadament: “El dret no és la clau que obre tots els panys, però tampoc pot ser la porta que tanque totes les esperances”. Açò és el que Estellés deia sobre la defensa democràtica de la nostra terra, i açò és el que desitge en el dia de hui a tots els alcoians i alcoianes, perquè la reivindicació constant de la nostra llengua i la nostra identitat valenciana enfortisquen la nostra societat i siga l’esperança per als nostres fills i filles.

 

Bon 9 d’Octubre, alcoians i alcoianes!

Toni Francés, Alcalde d’Alcoi

 


249