Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Biar

Un emocionat Pedro Payá rep el Premi 9 d’Octubre 2024

L’alcaldessa, Magdalena Martínez, li va lliurar el guardó en l’acte institucional que es va celebrar a la Casa de Cultura

La festivitat de la Comunitat Valenciana va estar marcada a Biar per l’emotiu acte institucional en el qual es va lliurar el Premi 9 d’Octubre al veí i músic, Pedro Payá Valdés. L’auditori de la Casa de Cultura del municipi es va omplir de veïns, amics i familiars, que van acompanyar a Payá en un moment ple de reconeixements i agraïments per la seua dedicació a la cultura i a la música al llarg de la seua vida.

 

L’acte va començar amb el lliurament de les mencions especials i reconeixements a altres figures destacades del municipi com la Cooperativa Elèctrica Ntra. Sra. De Gràcia i el jove esportista, Aidan Lluna Campos, així com un reconeixement a Francisco Javier Cascales de l’Asunción i Federico Rico Francés per la seua labor en la Federació Espanyola de Donants de Sang.
L’últim a rebre el guardó va ser Pedro Payá Valdes, que va pujar a l’escenari visiblement emocionat. Payá va donar les gràcies a la corporació i a tot el poble i, recordant alguns dels actes culturals de la població en les últimes dècades va demostrar la seua passió per les tradicions i la cultura del seu poble. En acabar les seues paraules, la Massa Coral Mare de Déu de Gràcia, li va obsequiar amb un xicotet concert.
Després, l’alcaldessa de Biar, Magdalena Martínez, va tancar l’acte destacant la importància de la figura del Rei Jaume I en la configuració de les senyes d’identitat del poble valencià. En el seu discurs, l’alcaldessa va subratllar com Jaume I va establir els fonaments de la identitat valenciana. A més de les seues paraules sobre la història i la cultura valenciana, l’alcaldessa va felicitar personalment a cadascun dels premiats.
Premiat
Pedro Payá Valdés, nascut a Biar el 8 de març de 1935, ha dedicat la seua vida a la música i el cant, sent una de les figures més influents en la dinamització cultural de la localitat.
La seua formació musical va començar des de molt jove. Va assistir com párvulo al Col·legi de les Germanes Trinitàries i, posteriorment, a l’Escola Pública de Biar, on va passar per diversos mestres fins a acabar la seua formació amb el mestre Luis Escoda, músic professional que li va ensenyar a tocar la guitarra. L’any 1960, després de molt d’esforç, va formar juntament amb Escoda i altres alumnes l’Estudiantina Biarense, amb la qual va realitzar la seua primera actuació aquest mateix any.
A més de la seua passió per la guitarra, Payá és conegut per la seua implicació en el cant coral. De fet, va començar a cantar sent escolà a l’església local, participant en diversos cors parroquials. En 1991, la Coral Mare de Déu de Gràcia va debutar en un macrofestival organitzat per Canal 3, i des de llavors Payá ha sigut un membre actiu d’aquesta formació.
La seua trajectòria també inclou la participació en rondalles, grups musicals de companys i múltiples gales benèfiques i festives, sempre implicat en la vida social i cultural de Biar. Malgrat la seua avançada edat, ha expressat recentment que lamenta no poder continuar amb les seues actuacions musicals, mostrant així la passió i dedicació que ha mantingut durant tota la seua vida.


192