Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

L’Ajuntament farà accessibles les galeries del cementeri

Com és un Bé de Rellevància Local amb protecció integral el projecte està en aquests moments en mans de la Conselleria de Cultura que ha de donar el vistiplau

Es reutilitzaran els nínxols que ha caducat la seua concessió, decidint el personal tècnic del Departament de Patrimoni Cultural que tombes s’han de mantindre a causa del seu valor històric o artístic

 

 

L’Ajuntament d’Alcoi durà a terme una actuació per a aconseguir que les galeries del cementeri Municipal Sant Antoni Abat siguen accessibles. A més, els nínxols que estan en aquest espai i haja caducat la seua concessió seran posats a disposició per a nous enterraments. Serà el personal tècnic de Patrimoni Cultural el que determine que nínxols s’han de mantindre a causa del seu valor històric o artístic.

 

El projecte d’accessibilitat té un pressupost de 29.203,58 euros, amb l’IVA inclòs. Atés que aquest espai és Bé de Rellevància Local (BLR) amb protecció integral, el projecte s’ha traslladat a la Conselleria de Cultura que és la que ha de donar el vistiplau.

Pel que respecta als nínxols, hi ha prop de 750 en aquest espai del Cementeri. Se seguirà el mateix protocol que s’està duent a terme amb els altres en els quals han caducat les concessions.

Cal destacar que l’accessibilitat universal és una cosa que no s’ha d’ignorar i deixar en segon pla. La importància de garantir l’accés universal no consisteix només a permetre o fer més fàcil l’accés a les persones en cadires de rodes o majors amb problemes de mobilitat, sinó també a previndre accidents incapacitants o causadores de morbiditat a curt i llarg termini.

Les plataformes salvaescales són dispositius dissenyats per a permetre que persones amb mobilitat reduïda, com aquells que usen cadires de rodes o tenen dificultats per a pujar escales, puguen accedir a diferents nivells d’un edifici de manera segura i còmoda. Aquestes plataformes són una solució d’accessibilitat que s’instal·la en escales. L’accés a les galeries del cementeri, actualment només es pot realitzar a través de diferents escales.

El projecte contempla la instal·lació d’una plataforma salvaescales, en el tram final recte des de l’accés número 1 a les galeries.

De manera general caldria esmentar que el caràcter històric i artístic d’una construcció no justificaria uns nivells d’exigència menors en matèria d’accessibilitat, per la qual cosa s’ha projectat la col·locació d’un element diferenciat l’aplicació del qual faça complir els mínims requerits en matèria d’accessibilitat.

La valoració de la instal·lació de la plataforma, no únicament s’ha dissenyat aplicant paràmetres funcionals i dimensionals d’aplicació de la normativa en matèria d’accessibilitat sinó que, aquesta actuació de supressió de barreres arquitectòniques s’ha projectat des d’un enfocament diferenciador, com un element nou agregat a posteriori, evidenciant la diferència respecte a l’espai construït originari amb el fi de no confondre, ni interferir usant materials, colors i un disseny propi.

Amb aquest enfocament diferenciador, es pretén una millora respectuosa, conservant i no afectant els elements històrics originals minimitzant la perduda d’autenticitat i valor històric així com adaptant l’edilici per a complir amb les necessitats contemporànies sense sacrificar la seua integritat històrica.

Basant-se en l’avaluació realitzada del lloc, s’ha procedit al disseny i personalització de la plataforma salvaescales, seleccionant una plataforma recta.

“Amb aquesta actuació pretenem aconseguir que les galeries siguen accessibles a tothom. I també posar a la disposició dels alcoians i alcoianes un espai més del cementeri municipal. Tenint molta cura a escala del patrimoni cultural que representa aquesta zona, per aquest motiu el personal tècnic de l’Ajuntament decidirà que làpides i restes es mantenen i quins poden ser utilitzades per la resta de la ciutadania”, ha explicat el regidor d’Obres i Serveis, Jordi Martínez.

CEMENTERI I GALERIES

El cementeri de Sant Antoni Abat està situat en la carretera a la Font Roja, va ser construït en el segle XIX amb un projecte de l’enginyer Enrique Vilaplana Juliá. El disseny del cementeri va oblidar l’estil acadèmic vigent fins llavors i va ser dissenyat com una ciutat urbana, amb avingudes, carrers i arbres, tal com es començaven a projectar en les principals ciutats d’Europa, la qual cosa va suposar una obra destacada i amb una concepció moderna per a la seua època.

El projecte va presentar una tipologia poc habitual amb la construcció de galeries subterrànies perimetrals semblants a les catacumbes romanes amb nínxols als costats, ben ventilades i amb il·luminació natural. Aquestes construccions aprofitaven el desnivell dels terrenys i van ser construïdes en carreus de pedra blanca, estant formades per successius arcs diafragmàtics en la direcció transversal a l’espai i coincidents amb les columnes de nínxols a banda i banda.

Les galeries se situen en el lateral dret del primitiu pati del cementeri, les de Sant Fabià i Sant Antoni situades de manera paral·lela al mur, i la de Sant Sever més curta i transversal en la part central. Actualment, l’accés a les galeries del cementeri només pot realitzar-se a través dels tres nuclis principals de comunicació (escales).

 

 


193