Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Muro d´Alcoi

Muro celebra les primeres Jornades Europees de Patrimoni

  • L’objectiu es donar a conéixer aquest ric patrimoni monumental i cultural i consolidar aquestes jornades com un punt de trobada i de connexió cultural d’àmbit europeu
  • Les activitats es realitzaran del 13 al 17 de novembre en diferents espais del municipi i serán d’accés lliure i gratuït

 

Muro celebra per primera vegada les Jornades Europees de Patrimoni amb l’objectiu de donar a conéixer el ric patrimoni monumental i cultural de les etapes de l’Academicisme i el Neoclàssic que té el municipi. La regidoria de Patrimoni Cultural ha preparat un ampli programa d’activitats que es duran a terme del 13 al 17 de novembre.

Cal destacar que el període Academicista i Neoclàssic a Muro suposa l’etapa històrica de transformació a un poble modern, obert i ordenat i que alcança tot el seu esplendor a Muro amb la realització de les pintures parroquials de Miguel Parra, considerades pels estudiosos un dels conjunts pictòrics més desconeguts i importants del període Neoclàssic a les comarques d’Alacant per la seua tècnica pictòrica i cromatisme.

El programa d’actes començarà el dimarts 13 de novembre a les 19:00 hores a l’Ermita de la Mare de Déu amb l’inauguració de les jornades i el concert del Quintet Vint Cordes “Mendelsshon, romàntic” en col.laboració amb l’Aula de Música de la UV. El dijous 14 de novembre a les 18:30 hores a l’Església Parroquial es presentarà la restauració de la pintura mural de Miguel Parra del presbiteri. Susana Díez, directora tècnica dels tallers de restauració de “Gaia Restauración” i José Luis Pascual i Lorena Morillas, professors del curs i caps d’obra del projecte seran els encarregats d’apropar al públic aquest procés de restauració. El mateix dia, a les 19:30 hores serà el torn de la dansa i la lírica amb l’espectacle-performance “Renaixement-Neoclàssic-XXI” a càrrec de la ballarina i coreógrafa, Júlia Cambra i del tenor anglés, ñJoel Williams.

El divendres 15 a les 19:00 hores la Biblioteca Pública Municipal acollirà la conferència: “Consideracions entre l’Academicisme i el Neoclàssic: la importància de Miguel Parra a Muro” de la mà d’Ester Alba, professora titular d’Història de l’Art i Vicerrectora de Cultura i Societat de la Universitat de València.

El cap de semana començarà amb una Ruta Patrimonial participativa amb el títol, “L’Academicisme a Muro: transformació urbana i fites historicoartístiques” guiada per Josep Valero, gestor de patrimoni cultural i director tècnic de les jornades i comptarà amb la col.laboració dels Campaners del Comtat. Les persones interessades en participar haura0n d’estar a les 11:00 hores al punt de trobada, el Centre d’Exposicions i Arxiu “l’Arpella”.

Le jornades conclouran el diumenge 17 de novembre a les 12:30 hores a l’Església Parroquial amb un Concert de Guitarra Clàssica a càrrec del solista internacional hispanocubà Joe Ott. Aquest concert està patrocinat per Alhambra Guitarras i la Fundación Alhambra Guitarras,ñ0 industria murera referent en aquest producte i sector.

El regidor de Patrimoni Cultural, Sergi Silvestre ha destacat que “aquesta programació certificada per l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya depenent del Ministeri de Cultura és el primer pas per a bastir futures xarxes de col·laboració patrimonial amb diverses institucions públiques i privades europees que facen de Muro un municipi capaç de construir una referència en els programes de promoció i protecció del patrimoni.  L’objectiu final de les JEP és conscienciar la ciutadania europea de la riquesa cultural i aconseguir un major reconeixement i comprensió de la diversitat cultural del continent, amb la finalitat de salvaguardar el patrimoni. Esperem ue la ciutadania del municipi i de les comarques del voltant participen d’aquest programa pioner a Muro i gaudisquen molt d’unes activitats que de segur sorprendran i emocionaran a qui participe d’elles.


188