Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Cocentaina

Cocentaina edita l’edició facsímil del cançoner popular dels germans Sansalvador amb motiu del seu centenari

 

 L’edició, a càrrec del Centre d’Estudis Contestans (CEC), és el primer volum (dels quatre que conformen l’obra completa) on es reuneixen les diferents cançons de caràcter popular que els musicòlegs contestans recolliren a través dels pobles de les nostres comarques en 1924.

Al llarg del 1924, els germans contestans Joaquim i Just Sansalvador i Cortés recorregueren diversos pobles del Comtat amb l’objectiu de conservar i transmetre a les generacions futures les cançons de bressol, de treball, de jocs, diàlegs recitats, ambaixades i qualsevol altra mostra de la saviesa popular. En total, recolliren 1.676 cançons de les quals, la majoria, romanen inèdites fins hui.

Cent anys després, el Centre d’Estudis Contestans (CEC), juntament amb l’Ajuntament de Cocentaina, commemora aquesta fita cabdal amb l’edició del primer facsímil de la col·lecció de quatre volums que conformen l’obra completa dels germans Sansalvador. Una iniciativa amb la qual es pretén preservar aquest patrimoni musical únic.

L’acte té lloc el pròxim dimecres 4 de desembre a les 19:30 hores en la Casa de la Joventut i compta amb la presentació del músic, director i compositor contestà, Josep Robert Sellés i Camps.

Segons Aureli Tormos, del Centre d’Estudis Contestans, «els germans Sansalvador van dur a terme una tasca de gran importància per a la cultura musical dels nostres pobles i, gràcies a ells, continuem cantant moltes d’aquelles cançons que recolliren poble per poble. No obstant això, ara és el nostre torn i, amb aquesta edició, volem continuar preservant aquest patrimoni tan valuós per tal que, d’ací a cent anys, encara puguem cantar totes aquestes cançons».

En paraules de Jordi Pla, alcalde de Cocentaina, «el fet d’editar aquest llibre que reivindica el llegat de les nostres cançons populars, és també una manera de preservar la identitat col·lectiva dels nostres pobles i de fer País. Crec que aquesta iniciativa representa una fita cultural de gran importància, no sols per a Cocentaina, sinó per a la resta de pobles de les nostres comarques que els germans Sansalvador recorregueren ara fa un segle moguts per la passió per les nostres tradicions, la nostra cultura i les nostres arrels com a valencians i valencianes».


202