ÉS LA PRIMERA DE LES ACCIONS PREVISTES PER AL PRESENT CURS EN LAPOSTA PER LA MEDIACIÓ EN LA RESOLUCIÓ DE CONFLICTES EN LES AULES
Per tal de fomentar la mediació en la resolució de conflictes a les aules, la regidoria dEducació i els centres educatius de la ciutat han organitzat juntament amb la recentment creada Comissió conta l’assetjament una sèrie daccions formatives per al professorat en matèria de mediació. La primera delles va tindre lloc els dies 29 i 30 de gener amb les I Jornades de Convivència dAlcoi. També shan planificat uns cursos de formació en mediació i convivència dirigits al professorat que, sespera puguen organitzar-se al pròxim mes de març. A la present campanya de sensibilització seguirà per al proper curs la implementació dels programes de mediació.
Les I jornades «Compartir para vivir» es van celebrar a lÀgora, amb una inscripció final de 150 membres de la comunitat educativa. El primer dia van comptar amb dues ponències. La primera a càrrec de Neus Ferrer, qui va parlar de la La mediació en els centres escolars, després, Javier Agustí i Mabel Villaescusa van tractar els temes del Ciberassetjament I la Ciberconvivència. Al dia següent van haver dues ponències més, Arturo Morales va parlar sobre el procés de creació dels equips de mediació i Mª Carmen Fernández de pla PREVI (Pla de Prevenció de la Violència i Promoció de la Convivència en els Centres Escolars de la Comunitat Valenciana).
També van realitzar una taula redona per parlar dels aspectes legals, que va comptar amb el fiscal cap; David Torres, ladvocada de l’Oficina de víctimes del delicte; Mónica Corbí, el Cap de la comissaria d’Alcoi: Jesús Sánchez Jiménez i lintendent de la Policia Local: Carlos Martín.
Les jornades es van tancar amb un intercanvi dexperiències sobre programes de convivència, el que van intervindre CONVIMA, amb Pablo Ferri i representants del Pla municipal contra l’assetjament d’Ibi i els centres alcoians, IES Pare Vitòria, Andreu Sempere, C. José Arnauda, CEIP Sant Vicent i CIP FP Batoi, que va destacar en la seua presentació, ja que va ser realitzada per dos alumnes.
Cal destacar la collaboració dels Serveis Psicopedagògics de la Generalitat Valenciana (SPES) i el Servei de Formació del Professorat (CEFIRE) dAlacant.
El regidor dEducació, Alberto Belda, destaca que cal «consolidar la mediació i altres tècniques que fomenten la resolució de conflictes i la cultura de la pau en les aules dAlcoi»; per tant, a lactual i definit calendari daccions, shan de sumar uns tallers dinterculturalitat, destinats a lalumnat i professorat, i unes jornades de bones pràctiques, per tal de compartir experiències a centres dAlcoi i de la zona.
Més enllà de fomentar intervencions aïllades, es tracta de consensuar protocols comuns que sadapten a les característiques de lentorn. Es vol treballar sobre aspectes tan decisius com la detecció del Bulling, Ciberbylling i altres situacions de risc; la creació dequips mediadors en els centres; o la gestió positiva dels conflictes.