Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Cocentaina

La Publicació anuncia aquest dissabte l`arribada de les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina

La Publicació anuncia aquest dissabte l`arribada de les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina

Cocentaina anunciarà demà dissabte 30 de juny l’ arribada de les Festes de Moros i Cristians en honor al seu patró, Sant Hipòlit Màrtir. Serà amb l’ esperada Publicació, un acte que donarà inici a partir de les 19:00h de la vesprada des de la Plaça de la Vila i en el que participaran un representant adult i infantil de les setze filaes de la població. El pregó fester començarà amb el tradicional permís simbòlic que demanarà el president de la Federació Junta de Festes, Hipòlit Borràs, a l’alcaldessa, Mireia Estepa, perquè l’entitat puga organitzar els festejos. Abans l’ Assessor Religiós de la Junta de Festes i titular de la parròquia de Santa Maria, el sacerdot Eduardo Rengel Albert, efectuarà el rés de l’ Àngelus des del mateix balcó de l’Ajuntament. Seguidament l’ Ateneu Musical de Cocentaina interpretarà l’ Himne de Festes, amb lletra del poeta Gerard Mur i música del compositor José Insa, i farà sonar també el pasdoble Fernandín de Josep Vicent Egea Insa. Després serà el torn de la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet que s´encarregarà d’ obrir l’acte amb la peça Sant i Faener de Francisco Valor Llorens.

La vesprada, avançarà amb la pròpia arrancà de La Publicació. Els primers a desfilar seran els publicadors del bàndol cristià amb Francisco Valor Llorens de la Filà Cavallers de Llúria com a formador i a ells els seguiran els del bàndol moro sota les ordres del formador de la Filà Kabilenyos Pedro Puig Llorens. En les forces de la creu la Unió Musical Contestana tocarà el pasdoble Borts 1939 del mencionat Francisco Valor mentre que a les hosts àrabs l’Ateneu Musical interpretarà Semita Propius de José Francisco Molina. Posteriorment serà el torn dels Publicadors Infantils i en aquest cas els cristians tindran a Andreu Valor Galdón de formador (Filà Cavallers de Llúria) mentre que en els moros assumirà aquest paper Miquel Prats Pastor (Filà Kabilenyos). Als mes menuts els acompanyarà la Unió Musical de Llutxent amb Paquito el Chocolatero de Gustavo Pascual Falcó.

Una vegada acabe aquest inici de l’acte, els Publicadors adults recorreran els principals carrers del Raval i la Vila per fer el mateix trajecte de la Primera Diana i els menuts es dirigiran al Monument de Sant Hipòlit ubicat a la Plaça Alcalde Reig per tal de realitzar una ofrena floral al patró de Cocentaina. Al voltant de les vuit de la vesprada adults i infantils s’uniran al Passeig del Comtat per desfilar tots junts per la principal artèria del municipi. La jornada finalitzarà amb les primeres ‘Voltetes’ del calendari fester que donaran inici a partir de les 11 de la nit a la part alta del Passeig del Comtat i la festa seguirà de matinada amb una revetla que s’ ubicarà a la part baixa de l’ Avinguda del Ferrocarril.

Com a novetat, assenyalar que en l’ acte de demà s´estrenaran les noves banderes que engalanaran el trajecte de la Festa a partir d’ enguany i que substitueixen a les anteriors a causa que aquestes últimes acusaven ja el pas del temps. La Federació Junta de Festes ha creat 122 estendards, dissenyats per Ernesto Ferrándiz, i en els mateixos es plasmen els escuts de les 16 filaes, l’ emblema de l´Ajuntament i la Junta de Festes així com els símbols de la creu i la mitja lluna. Els primers pendons ja es poden veure als carrers Major i Comte de Cocentaina amb motiu de La Publicació mentre que la resta es col•locaran en les Festes de Moros i Cristians d’ agost als fanals del Passeig del Comtat i de la Plaça del Pla.


173