El 8 i 9 de novembre una vintena dalcaldesses i alcaldes valencians es desplaçaven fins a Brusselles per mantindre diverses reunions amb eurodiputades socialistes.
Els objectius de la visita, subvencionada pel Parlament Europeu, eren conéixer de primera mà com naixen i es desenvolupen les polítiques europees que afecten el nostre territori i de quina manera podem influir en elles, fer un repàs per les polítiques mediambientals dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 2030 i el grau de compliment al qual podem arribar els municipis menors de 25.000 habitants i, el més important, traslladar a leurocambra les necessitats i inquietuds dels pobles representants pels seus edils en la visita.
Durant aquestos dies els alcaldes i alcaldesses es van reunir amb Inmaculada Rodríguez Piñero, Iratxe Garper i Soledad Cabezón, eurodiputades socialistes que van explicar la preocupació del Parlament pel canvi climàtic, la contaminació o el reciclatge, així com les mesures de finançament que prepara Europa perquè la transició cap a leconomia circular arribe als nostres pobles i es complisquen els ODS 2030.
Altra de les reunions va ser la mantinguda amb Luís Planas, asistent del Director General pel Mediambient en la Comissió Europea, qui va exposar els principals eixos de treball de la comissió i va preguntar als assitents per limpacte que estes decisions podien tindre als seus municipis, així com quines eren les problemàtiques que shavien identificat a escala local.
Lalcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, comentava que les reunions havien estat molt interessants i que «és una gran oportunitat poder traslladar a les persones que dissenyen les polítiques europees les necessitats dels nostres pobles i les dificultats que trobem per a accedir a les ajudes dEuropa. Ens vam sentir escoltats i compresos, així que esperem que es posen en marxa més mecanismes per a apropar la realitat local a leuropea». Altrament, reflexionava que «des de la política hem dactuar per evitar barbaritats contra la natura, com per exemple lexcés dús de plàstic, i ens queda molt de treball per conscienciar que és responsabilitat de totes les persones cuidar de la natura amb gestos tan senzills com reciclar. El medi ambient és un projecte comú i no ens valen les postures egoistes que no pensen en el futur perquè el canvi climàtic és un problema del nostre present».
Cocentaina està adherida a lAliança de Ciutats pel Desenvolupament Sostenible des de 2017 i des de la regidoria de Medi Ambient i lAgenda 21 es treballen diverses accions per fer de Cocentaina un poble més responsable amb el seu medi i més sensibilitzat amb la cura de la natura.