Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Universitat d’Alacant presenta un nou portal dedicat a les ‘Dones de la Transició’

La Universitat d'Alacant presenta un nou portal dedicat a les 'Dones de la Transició'

La nova web, que ha fet l’Arxiu de la Democràcia, naix amb l’objectiu d’arreplegar i donar a conèixer l’experiència de les dones que van participar de manera activa en la transició a la democràcia.

La Universitat d’Alacant ofereix un nou portal web, fet per l’Arxiu de la Democràcia de la institució, dedicat a les «Dones de la Transició (1975-1983)». Una nova web que es planteja amb l’objectiu d’arreplegar i donar a conèixer l’experiència de les dones que van participar de manera activa en la transició a la democràcia, entre la mort de Franco l’any 1975 i la creació de l’Institut de la Dona el 1983. Pretén visibilitzar la intervenció i el protagonisme de les dones en els diversos moviments, organitzacions, iniciatives ciutadanes i partits polítics que van actuar contra la dictadura franquista i que van ser determinants en l’establiment d’un règim democràtic a Espanya, per a contribuir a conèixer el nostre passat des d’un punt de vista rigorós, crític i inclusiu.

La nova web té com a objectiu difondre, a través d’un únic portal, les diverses col·leccions i fons de l’Arxiu de la Democràcia que compten amb recursos documentals sobre dones de la transició com el fons de l’Associació Feminari d’Alacant, però també es poden trobar cartells, fotografies, publicacions, documents textuals, audiovisuals, etc., procedents de múltiples donacions que gràcies a la difusió web poden arribar més fàcilment al públic i posar en valor l’aportació de l’Arxiu de la Democràcia a la comunitat universitària i a la societat en general. De la mateixa manera, el nou recurs que la UA posa a la disposició de tota la societat ofereix visibilitat a documentació inèdita produïda o reunida per equips d’investigació de la Universitat d’Alacant, a través de la mateixa infraestructura informàtica i recursos de la Universitat.

Mónica Moreno Seco, professora titular del Departament d’Humanitats Contemporànies de la UA i autora del text de « Mujeres de la Transición (1975-1983)» ha destacat que «Han sigut molts els projectes d’investigació de la UA que han analitzat el protagonisme i les vivències de les dones durant la transició a la democràcia. El desig de donar a conèixer el passat de les dones i la nova situació provocada per la pandèmia de COVID-19, que ha dificultat l’accés als arxius, mostren l’oportunitat i la importància de posar aquest tipus de recursos en obert, tant a la disposició d’especialistes en investigació en història de les dones, com al públic en general. Amb això, es facilita la feina investigadora i es difon el coneixement sobre l’experiència de les dones, i tot això contribueix a construir una societat més informada, crítica i igualitària».

Per part seua, Mercedes Guijarro Antón, directora de l’Arxiu de la Universitat d’Alacant i responsable de l’edició de la pàgina web de l’Arxiu de la Democràcia, s’ha referit al treball de l’Arxiu afirmant que «la riquesa dels fons documentals, que no han cessat d’incrementar-se any rere any, juntament amb el treball rigorós dels membres del Consell Assessor, ha permès tractar múltiples projectes d’anàlisi i difusió de la nostra història recent. Una de les temàtiques que més interès ha suscitat ha sigut la transició democràtica, i particularment el paper de les dones en aquest transcendental canvi històric que es va precipitar després de la mort del dictador Franco» i ha assenyalat que «La situació excepcional causada per la pandèmia que hem viscut l’últim any no ha impedit que el Consell Assessor de l’AD haja fet realitat els projectes programats: «L’exili republicà espanyol en el nord d’Àfrica» (inaugurat al juny de 2020) i «Dones de la Transició (1975-1983) » que s’obri al públic en la setmana de la dona de 2021 de la UA amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.


241