L’Ajuntament de Muro ha procedit ja a la cessió de la seva
ecoparc fix al Consorci de Residus Terra, que un cop s’adjudiqui el Projecte de Gestió, n’assumirà la supervisió i posarà en marxa la xarxa consorciada d’ecoparcs. L’acte ha tingut lloc aquest matí a les mateixes instal·lacions de l’ecoparc, i ha comptat amb l’assistència de la presidenta de Terra, Isabel López, l’alcalde de la localitat, Gabriel Tomás, del regidor de Serveis Municipals, Enrique Pascual, de l’edil de Medi Ambient, Juan Manuel Sanchis, i del
primer tinent d’alcalde de Beniarrés, Juan José Tomàs.
El Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) recull les diferents tipologies d’ecoparcs i el de Muro està catalogat com a tipus B, encara que amb una reorganització de la parcel·la, que té 1.500 m², es pot augmentar el nombre de contenidors perquè la instal·lació es considerarà de tipus D, que és la més completa.
La configuració de l’ecoparc adaptat comptaria amb un recorregut exclusiu per als usuaris, accedint i sortint per accessos a banda i banda del límit frontal de la parcel·la, mentre que els camions accedirien per un accés frontal. També es traslladaria la zona coberta de recollida de residus perillosos i RAEE a la zona de recorregut superior, es construiria una nova caseta de control i s’implementaria la instal·lació del sistema integrat de gestió.
Així mateix, està previst que es renovin contenidors i equips, la instal·lació del sistema integrat de gestió i una nova senyalització, per la qual cosa a partir d’ara començarà un procés de readaptació, autorització i informatització per oferir un servei consorciat.
Un altre aspecte destacat és que duplicarà el seu horari d’obertura, passant de 30 hores setmanals a 60. A més, aquesta nova instal·lació servirà com a base logística dels ecoparcs mòbils.
L’ecoparc de Muro donarà també servei als municipis d’Alqueria d’Asnar, Gaianes, Benimarfull, Agres, Alcosser de Planes i Alfafara, encara que en el cas d’aquests dos últims comptaran també amb la implantació de les àrees d’aportació.
L’alcaldessa de Xixona i presidenta del Consorci Terra ha destacat que “l’objectiu amb totes aquestes millores que s’implementaran a l’ecoparc de Muro és apropar el servei als ciutadans i ciutadanes, per millorar, per ser més eficients i complir els reptes que ens planteja l’agenda 2030. Permet reciclar més, fer realitat l’economia circular, deixant enrere èpoques passades en què els residus s’amuntegaven i poca cosa més. Ara hem de gestionar i ser-ne exemplars, i totes aquestes millores van en aquest sentit”. Així mateix, ha destacat que es passi de la tipologia B a la D, “que és la més alta dins de la categorització dels ecoparcs fixos que marca la normativa. Anem endavant i de la mà dels 37 municipis del
Consorci Terra”.
Per part seva, l’alcalde de Muro, Gabriel Tomás, ha subratllat que “estem molt contents que per fi comencem aquesta transició per complir l’agenda 2030. Considerem que hi ha tres pilars bàsics, un és que aquests ecoparcs són l’eina per impulsar aquesta economia circular i és necessari per donar una solució al reciclatge i la reutilització.
El segon pilar és aquest corporatiu, aquesta unió entre pobles per aconseguir arribar a un objectiu comú, amb estratègies conjuntes. I, finalment, la importància de la conscienciació ciutadana, que es treballarà, perquè la població sàpiga quins són els beneficis que obté amb aquest sistema que s’implantarà. Muro és un municipi que sempre ha apostat pel reciclatge en origen, per això
que ja hi ha una col·laboració ciutadana important i que seguirem treballant”.
Altres ajuntaments de l’àrea d’influència del Consorci Terra també han fet la cessió o estan ultimant-la, com són els consistoris d’Alcoi, Ibi, Sant Joan d’Alacant, Xixona i Agost. La resta de localitats estan pendents de diferents tràmits administratius per procedir a la cessió gratuïta i definitiva de la parcel·la corresponent al Consorci.
La posada en marxa del Projecte de Gestió d‟Ecoparcs és un dels objectius principals de l‟entitat per a aquest exercici. Aquest inclou una xarxa formada per 14 ecoparcs, 9 dels quals serien de nova construcció i que se sumarien als ja existents de Sant Vicent del Raspeig, Xixona, Mur d’Alcoi, Ibi i Benilloba, en què caldria implementar diverses millores , a més de 5 àrees d’aportació.
A finals del passat any, la Junta General del Consorci Terra va donar llum verda als pressupostos que incloïen la partida necessària per donar inici d’aquest Projecte de Gestió d’Ecoparcs que avança amb pas ferm.
Totes aquestes actuacions que duu a terme el Consorci Terra estan encaminades a complir els objectius de l’Agenda 2030 en el marc de la legislació europea en matèria de residus, així com la normativa aplicable a la Comunitat Valenciana, el Pla Integral de Residus (PIRCV) .
Aquests passos són imprescindibles per continuar avançant cap a un model d’economia circular que prima l’aprofitament dels recursos a través de la reutilització i el reciclatge, per a la qual cosa és necessària la implicació i la col·laboració de tots els ajuntaments de l’àrea de gestió.
El Consorci Terra està format per municipis de les comarques del Comtat i part de l’Alcoià i l’Alacantí: Agres, Alcoleja, Alcosser de Planes, Alfafara, Almudaina, l’Alqueria d’Asnar, Pilotes, Benasau, Beniarrés, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Benimassot, Cocentaina, Facheca, Famorca, Gaianes, Gorga, Millena, Mur d’Alcoi, l’Orxa, Planes, Quatretondeta i Tollos, al costat d’Alcoi, Benifallim, Ibi, Penàguila, Tibi, Agost, Aigües, Busot , Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig, Torremanzanas i Xixona. Amb aquestes 37 entitats locals, són membres
del Consorci Terra, la Generalitat Valenciana i la Diputació Provincial dAlacant.