Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Navarro reivindica la figura de Germà Bernàcer com a model per a la Universitat d’Alacant

Navarro reivindica la figura de Germà Bernàcer com a model per a la Universitat d'Alacant

L’“economista humanista alacantí més universal” ha rebut un nou homenatge amb motiu del noranta aniversari del seu nomenament com a responsable del Servei d’Estudis del Banc d’Espanya

Una exposició itinerant organitzada per la Càtedra Germà Bernàcer i el Fòrum Econòmic Germà Bernàcer recorrerà la província d’Alacant amb l’objectiu de donar a conèixer la figura i l’obra d’un dels personatges més més il·lustres, polifacètics i representatius del segle XX

Alacant. Dimarts, 15 de juny de 2021

El paranimf de la Universitat d’Alacant ha sigut l’escenari triat per a posar en escena la jornada homenatge que avui s’ha retut a l’economista humanista alacantí Germà Bernàcer. Un acte que ha presidit la rectora, Amparo Navarro, al costat de la directora de la Càtedra Germà Bernàcer, Enar Ruiz, i del president del Fòrum Econòmic Germà Bernàcer, Pedro Algarra, i que ha tingut com a protagonista Óscar Arce, director general d’Economia i Estadística del Banc d’Espanya, que ha oferit la conferència «La economía española en el área del euro: situación, perspectivas y retos».

Navarro ha reivindicat la figura de Bernàcer com un referent per a la Universitat d’Alacant per la seua excel·lència en el camp de l’economia i especialment pel seu «humanisme» i compromís amb el benestar de la societat. «Que va ser economista i físic, amant de l’ensenyament i l’aprenentatge multidisciplinari; que va ser un gran divulgador científic, va escriure una infinitat de llibres de diferents gèneres i va destacar, principalment, en la seua faceta d’assagista. Que va ser, a més, un prolífic articulista i que el seu nom figura al costat dels més destacats economistes de tots els temps. I, a més, no debades va ser descrit per un referent de la talla d’Ortega y Gasset com “un formidable cap pensant”», ha destacat la rectora en la seua intervenció.

Per part seua, Enar Ruiz, directora de la Càtedra Germà Bernàcer, s’ha referit a l’homenatge i a l’exposició i ha afirmat que ens permet «endinsar-nos en la vida que Germà Bernàcer tant va dedicar a la societat i de la qual tan poc reconeixement ha rebut».

La mostra que avui s’ha inaugurat en la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d’Alacant, dedicada a l’economista-humanista alacantí, serà itinerant i anirà acompanyada de xarrades, conferències i taules redones sobre temes actuals d’economia d’interès ciutadà i empresarial en les seus o aules universitàries que acolliran la mostra.

Algarra, president del Fòrum Econòmic Germà Bernàcer, ha afirmat que amb aquest homenatge i a través de l’exposició «fem un pas més en la divulgació de la figura i l’obra de Bernàcer, amb la qual reivindiquem una vegada més la seua enorme figura personal i intel·lectual» i ha agraït a tots els socis del fòrum la seua implicació.

La conferència que ha servit com a colofó a l’acte d’homenatge a Germà Bernàcer, quan es compleixen noranta anys del nomenament l’economista alacantí al capdavant del Servei d’Estudis del Banc d’Espanya, ha sigut a càrrec precisament del seu successor, prop d’un segle més tard, en el càrrec, Óscar Arce, director general d’Economia i Estadística del Banc d’Espanya, que ha oferit la conferència «La economía española en el área del euro: situación, perspectivas y retos».

Arce ha apuntat en la intervenció al paranimf de la Universitat d’Alacant que «l’activitat i l’ocupació en l’economia espanyola s’han reactivat en el segon trimestre, amb una millora generalitzada de les expectatives empresarials, encara que persisteixen incerteses sobre l’evolució del consum i el turisme», i que «l’activitat en l’àrea de l’euro repuntarà en la segona meitat d’aquest any, recolzada en la millor situació epidemiològica, la major demanda mundial, les polítiques expansives en la UEM/EUA i el dinamisme del consum».

Durant l’acte també s’ha projectat un vídeo sobre la figura i obra de Germà Bernàcer, elaborat pel Taller d’Imatge de la Universitat d’Alacant, i s’ha obsequiat els assistents amb el llibre Germán Bernácer. Acercamiento biográfico de Manuel Sánchez Monllor, editat pel Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant.

Després de les intervencions en el paranimf, la comitiva institucional s’ha desplaçat fins a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials per a visitar l’exposició commemorativa, composta per una desena de plafons i un vídeo que recull diferents facetes de la vida de Germà Bernàcer, i han visitat el despatx de Bernàcer, que està situat en la biblioteca de la mateixa facultat amb el mobiliari original i més de 2.500 documents, 450 llibres i objectes personals, com el bust del seu amic Gabriel Miró esculpit per Daniel Bañuls.


236