Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Generalitat Valenciana

Declaració del CVC per al Dia Mundial del Medi Ambient

Declaració del CVC per al Dia Mundial del Medi Ambient

Autor: Ple CVC
Aprovació: Ple, 29 maig 2017
El Consell Valencià de Cultura ha mantingut una contínua preocupació pel medi ambient i tots els aspectes que s’hi relacionen, des dels incendis forestals a la desertificació o el canvi climàtic. Valguen com a exemples la Declaració sobre el Canvi Climàtic, que vam emetre amb motiu de la Cimera de París del desembre de 2015, i l’Informe sobre el Canvi Climàtic i els seus efectes a la Comunitat Valenciana, aprovat a l’abril d’enguany mateix.

Ben sovint hem lamentat la falta d’interés d’una part considerable de la població per estos temes, d’importància essencial per a la nostra supervivència com a espècie, i la necessitat d’una alfabetització mediambiental de la societat, per mitjà d’un augment de les campanyes de sensibilització en els mitjans i una major conscienciació educativa. En este sentit, hem demanat a les autoritats educatives la inclusió de la lluita contra el canvi climàtic en els llibres de text i en el material docent, així com una major incidència en els plans d’estudis universitaris.

La idea és que només es valora el que es coneix, i que la causa de la indiferència cap al medi ambient i del desdeny cap a l’impacte causat per les nostres pròpies activitats quotidianes, el que anomenem la nostra empremta ambiental, es basa en la ignorància.
És evident que l’antic vincle dels xiquets amb la naturalesa s’ha relaxat, i també el dels adults.

La hiperconnectivitat, això és, la situació actual de l’ésser humà, que viu connectat
permanentment a la informació a través de diferents dispositius, incloent-hi el mòbil; la població cada vegada més radicada en l’entorn urbà i una educació ambiental, quan n’hi ha, distanciada del seu objecte d’estudi, semblen haver originat l’anomenat dèficit per naturalesa, un nou concepte, que es refereix a les afeccions físiques i emocionals causades per la carència d’una interacció més freqüent amb la fauna i la flora.
Restablir esta relació d’una manera pràctica i sense misticismes és cada vegada més necessari en el creixement dels jóvens, sobretot en un context en què passen molt de temps allunyats del medi natural. Nombroses veus i publicacions científiques argumenten que el contacte amb la naturalesa estimula els sentits i reporta millores en la salut, l’afectivitat, la creativitat i el benestar, i en relacionen la carència amb més possibilitats de patir trastorns com ara la depressió, l’estrés, l’ansietat i el sedentarisme.

Per això hui, 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, el Consell Valencià de Cultura insisteix en la necessitat d’integrar els espais naturals en el model educatiu i en la necessitat d’una cultura mediambiental conseqüent, que fomente la interrelació dels xiquets i dels seus progenitors amb la naturalesa, a un nivell tant de coneixements com afectiu. Només en comprendre que som naturalesa també podrem estar en situació de defendre-la i salvar-la, i de crear les condicions per a viure en un món sostenible.

Consell Valencià de Cultura


245