Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Comunicat del ple de Crue-I+D+i que ha tingut lloc a la Universitat d’Alacant

Comunicat del ple de Crue-I+D+i que ha tingut lloc a la Universitat d’Alacant

Alacant. Dilluns , 5 de juny de 2017

La comissió sectorial Crue-I+D+i va reunir a la Universitat d’Alacant, divendres 2 de juny, més de 50 vicerectors responsables de la investigació i la transferència en les universitats sota la presidència del rector de la Universitat de Còrdova, José Carlos Gómez Villamandos. Així mateix, van participar en les jornades, el secretari general d’Universitats del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (MECD), Jorge Sainz, el secretari general de Ciència i Innovació del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (MINECO), Juan María Vázquez, la directora general d’Universitat, Investigació i Ciència de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno, i el director general de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva, Salvador Palazón.

Des de la comissió sectorial s’està treballant amb el MINECO en el desenvolupament de l’estatut del personal investigador en formació que s’espera que aclarisca els aspectes fonamentals de la carrera dels joves investigadors en l’etapa predoctoral d’aquests.

Crue-I+D+i vol manifestar l’enorme preocupació que té per les dificultats en la gestió dels projectes d’investigació i particularment en les justificacions d’aquests. En aquesta línia, considera molt oportú que des del MINECO es constituïsca, com més prompte millor, el grup tècnic de justificació econòmica de projectes i considera necessari que, entre d’altres coses, faça una guia que facilite als investigadors aquesta justificació. Així mateix, manifesta la preocupació per l’envelliment de les infraestructures científiques en les universitats a causa de la falta de finançament durant els últims anys en les comunitats autònomes que no són FEDER objectiu 1.

La sectorial valora positivament la col·laboració que s’està fent amb altres entitats del sistema d’investigació i innovació, entre d’altres el CDTI, l’Oficina Espanyola de Patents i Marques i l’Associació de Parcs Tecnològics i Científics d’Espanya (APTE). Crue Universitats Espanyoles juntament amb APTE, han mantingut reunions amb els ministeris competents amb la finalitat de trobar solucions a la situació dels parcs científics i tecnològics i mantenir-los com a elements clau en el desenvolupament de la investigació i la innovació del país.

Es vol fer una valoració molt positiva sobre la participació d’Espanya en la consulta de la Comissió Europea sobre la revisió intermèdia del programa H2020, ja que és el país que més nombre de respostes ha remès. Crue Universitats Espanyoles, a través del seu sectorial CrueI+D+i, ha estat treballant conjuntament amb el Consell de Rectors de les Universitats Portugueses (CRUP) en l’elaboració d’un document de posicionament sobre el disseny del futur programa marc d’investigació i innovació que es presentarà el dimarts 6 de juny al Parlament Europeu a Brussel·les.

Reiterem, una vegada més, la necessitat que es faça un Pacte Nacional per la Investigació i la Innovació que incloga tots els agents involucrats i permeta superar les deficiències estructurals i pressupostàries del sistema i hi conferisca estabilitat i certesa.


177