Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La UA dedica una setmana a la memòria democràtica valenciana

La UA dedica una setmana a la memòria democràtica valenciana

Emmarcada en les activitats de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana i amb el suport de la Conselleria de Justícia i el CEFIRE, més de mig centenar de matriculats participen en un curs d’estiu de la UA per a tractar la legislació, fons d’investigació, testimonis i moviment associatiu, les polítiques públiques locals i relats de la memòria històrica

La sessió d’aquesta vesprada comptarà amb la participació del director general de Reformes Democràtiques, José García Añón

Alacant. Dilluns, 24 de juliol de 2017
Des d’avui i fins divendres, 28 de juliol, la Universitat d’Alacant, la Conselleria de Justícia i el CEFIRE dediquen un curs d’estiu a les «Eines i recursos per a investigar la memòria democràtica valenciana». El curs s’emmarca en les activitats de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana, integrada per les universitats Jaume I de Castelló, València i Alacant, sota la direcció, aquest primer any de marxa de la càtedra, del professor de la UA José Miguel Santacreu, a l’espera del seu nomenament oficial en dates pròximes.

El curs ha sigut inaugurat aquest matí pel vicerector de Qualitat i Innovació Educativa, Francisco Torres, i pel seu director, el professor de la UA José Miguel Santacreu, amb l’objectiu de formar investigadors, docents i integrants d’associacions en la cerca d’elements que configuren la memòria democràtica valenciana, per a restaurar la dignitat de les víctimes i per a bastir un sistema de valors de tolerància, respecte i democràcia. Les cinc jornades que integren el curs estaran dedicades a legislació (amb la intervenció destacada aquesta vesprada del director general de Reformes Democràtiques, José García Añón); fonts per a la investigació (en el qual s’aprofundirà, entre altres, en els arxius de Fontcalent referents a presos polítics); testimonis i moviment associatiu memorialístic; polítiques públiques locals de la memòria, i relats.

Santacreu ha destacat en les paraules inaugurals que aquest curs «vol contribuir a formar investigadors, docents, membres d’associacions memorialístiques i ciutadans en general, ja que, de vegades, «a causa del desconeixement s’han comès errors en aquest camp tot i la bona voluntat», ha assegurat. Santacreu també ha volgut subratllar que «és fonamental treballar el tema de la memòria democràtica des de les aules perquè és imprescindible formar els joves en aquests valors de tolerància, respecte i democràcia; i restaurar la dignitat de les víctimes».

Per la seua banda, el vicerector Francisco Torres ha recordat la necessitat d’«exercitar la memòria» i ha volgut esmentar la importància de figures com l’alacantí Rafael Altamira, reconegut internacionalment pel seu impuls de la Institució lliure d’ensenyament, l’extensió universitària, i el que avui coneixem com la Cort Internacional de Justíca, «mèrits poc o gens reconeguts en la seua terra, perseguit i exiliat». En aquest sentit, Torres també ha volgut fer una menció a l’existència d’un camp de concentració a Albatera amb més de 22.000 persones, i a fets tan recents com la polèmica del canvi de nom dels carrers franquistes a Alacant, o els actes vandàlics contra la placa en record de Miquel Grau, a la plaça dels Estels.

Programa complet

Noticia Relacionada- Cátedra Memoria Democrática:

Les universitats d’Alacant, València i Jaume I de Castelló creen una Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica amb la Conselleria de Justícia

ATENCIÓ ALS MITJANS

Avui DILLUNS 24 DE JULIOL:

– De 16.30 hores a 17.30 hores: el director general de Reformes Democràtiques, José García Añón, impartirà la ponència «Presentació de la llei valenciana i els seus objectius»

Demà DIMARTS 25 DE JULIOL

– 11.30 a 13.30 María de l’Olmo Ibáñez (directora de l’Arxiu Històric Provincial d’Alacant). S’hi tractaran fons i documents entre els quals es troben els arxius referents a presos polítics en la presó de Fontcalent.

DIMECRES 26 DE JULIOL

– 11.30 a 13.30 hores. Taula redona «El moviment associatiu cívic per la recuperació de la memòria històrica a la Comunitat Valenciana i les seues aportacions», amb la participació de Miguel Ángel Pérez Oca (Comissió Cívica d’Alacant), María Isabel Peris, del Grup per la Investigació de la Memòria Històrica de Castelló, i Matías Alonso Blasco, del Grup Recuperació de la Memòria Històrica de València.

DIJOUS 27 DE JULIOL:

– De 16 a 18 hores. Visita guiada i taller pràctic de memòria històrica al Centre d’interpretació d’Alacant a càrrec de Rafael Sebastià Alcaraz, professor de la UA.


207