Després de les polèmiques declaracions del presentador de TVE Javier Cárdenas advocant per evitar pràctiques avalades pel coneixement científic i la idea no contrastada sobre possibles riscos de l’ús de la ciència, arriba el torn al govern valencià. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat valenciana remetia aquest dilluns 24 una instrucció a tots els departaments de salut per a recordar que l’homeopatia està exclosa de la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut (SNS) i que la seua promoció i desenvolupament en centres sanitaris públics estan prohibits. L’aposta de la conselleria passa per una assistència sanitària basada en l’evidència científica i per no substituir tractaments amb una eficàcia demostrada per altres dalternatius.
Al marge de les prohibicions i consells, l’alerta salta davant una població immersa en el desconeixement científic. Per a prevenir aquests riscos per a la salut de la població s’ha d’impulsar la cultura científica. En aquestes iniciatives per a fomentar i fer créixer la cultura científica està sensibilitzada la catedràtica de Física Aplicada de la Universitat d’Alacant i divulgadora científica, Isabel Abril, amb la posada en marxa de diferents activitats cada any. Una d’aquestes activitats, el V Curs Internacional «La ciència pren la paraula: els problemes socials de les pseudociències en l’era de la informació», se celebrarà del 6 al 8 de setembre de 2017 en la UA.
El curs inclou un ampli programa que pretén desmuntar mites sobre els transgènics, mòbils i wifis, extraterrestres i càncer, a part de denunciar la mala praxi d’alguns professionals de la sanitat i xarlatans que intenten vendre remeis miraculosos per a qualsevol malaltia. A més, alerta com algunes sectes utilitzen temes de salut per a enganyar la gent i obtenir adeptes als quals estafen impunement. També es tractarà sobre els missatges alarmistes que moltes persones i empreses llancen sobre diversos productes químics i la importància de la divulgació, de la mateixa ciència i com aquesta ha tingut un paper fonamental en les nostres vides. Per fer-ho comptarà amb divulgadors i investigadors científics com Daniel Torregrosa, José Pío Beltrán, Alberto Nájera López o la doctora honoris causa per la UA i directora del CNIO, María Blasco Marhuenda.
Isabel Abril, directora del curs, assenyalava en una edició passada com l’interès per distingir ciència de pseudociències és comú a totes les edats i condicions, i apuntava que «l’any passat vam tenir alumnes d’instituts, de la Universitat Permanent, estudiants de totes les branques del saber universitari. La transversalitat del curs i els seus assistents afavoreix la discussió i la posada en comú de conclusions».
Plantejat per a professionals tant de ciències com de lletres, inclou un temps de discussió després de cada conferència perquè tots els assistents puguen preguntar i donar la seua visió dels temes que shi tractaran. Es podrà realitzar de forma presencial, no presencial i no presencial en diferit, segons es trie a través de la pàgina d’inscripció de cursos d’estiu de la Universitat d’Alacant.
Patrocinat per la Càtedra Telefònica: Impacte de les Tecnologies del Llenguatge Humà en la Inclusió Social; el Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA; l’Institut dEstudis Catalans i ARP-Societat per l’Avanç del Pensament Crític.