Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Generalitat Valenciana

Declaració sobre el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

Declaració sobre el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

11 febrer 2017
L’Assemblea General de l’ONU va declarar l’11 de febrer Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. El Consell Valencià de Cultura se suma a la celebració presentant el seu informe “Dona i Ciència” aprovat per unanimitat en el ple de gener.
Hi ha dues qüestions fonamentals en què el CVC ha treballat de forma contínua: la lluita contra la discriminació de gènere i la importància i l’impuls de la ciència com a motor social.
Advoquem per combatre amb fermesa i sense parar l’absència d’igualtat en la pràctica, l’incompliment dels drets humans, la violència de gènere i la permanent desigualtat econòmica i social a què s’enfronten les dones. Les dones científiques compartixen tots i cada un dels problemes que denunciem: precarització laboral, falta d’oportunitats per a trencar el “sostre de vidre”, la invisibilitat dels seus treballs i reconeixements, una difícil compatibilitat de la vida familiar i professional, i la falta de consolidació dels projectes d’igualtat.
Hem de modificar la percepció social, basada en uns valors culturals patriarcals, que impossibiliten que la dona científica accedisca als primers nivells d’investigació i de direcció.
A Espanya, aproximadament el 40% de dones formen part d’equips científics. Només el 25% dels científics millor pagats del CSIC són dones. De fet, el 56,69% del personal d’investigació predoctoral són dones, però només el 37% del personal contractat postdoctoral són dones.
La invisibilitat del treball científic fet per dones arriba als premis. Tan sols el 18% dels premis científics a Espanya són per a dones, xifra que es reduïx a un 7% quan la dotació del premi és superior als cent mil euros, i a menys del 3% en els Nobel. Cap dona ha sigut guardonada l’any 2016 amb un premi Nobel, en cap de les seues categories.
També hem d’analitzar el nostre entorn. En els premis Rei Jaume I de l’any 2016, organitzats per la Generalitat Valenciana, no va ser premiada cap dona.
Queda molt per fer. Encara que, afortunadament, el primer pas (i un dels més importants) ja s’ha fet: tindre consciència del problema d’invisibilitat de la dona científica.
A més de sumar-nos a la iniciativa de l’ONU, reivindiquem un necessari impuls de les polítiques d’igualtat en tots els àmbits de la nostra societat que afavorisca la conciliació laboral i familiar, per mitjà d’un pacte entre les diverses formacions polítiques, les administracions públiques i els agents socials, perquè les estratègies i els plans d’igualtat siguen permanents en el temps i disposen del finançament suficient.
És un compromís de tots augmentar la visibilitat de la labor científica de les dones per mitjà d’una presència permanent en el camp educatiu i en els mitjans de comunicació, incloent-hi campanyes i accions singulars que ho mostren. Són necessàries majors inversions públiques i privades en I+D+i, incloent-hi el mecenatge, amb atenció especial a la perspectiva de gènere i a la promoció de la dona en funcions de representació i govern.
Instem la Generalitat Valenciana a posar en marxa d’un pla de xoc, amb l’assignació pressupostària corresponent, que actualitze la dispersa informació que hi ha sobre la situació de les dones en el camp científic a la Comunitat Valenciana, a fi de desenvolupar les línies estratègiques que permeten i estimulen una participació més gran d’elles fins a aconseguir la deguda igualtat.
La igualtat de gènere, l’apoderament de les dones i el desenvolupament de la ciència com a motor social, són condicions ètiques imprescindibles en la construcció de la societat del segle XXI.
Comissió de les Ciències


239