Quaranta-quatre dones mortes i 6 menors per violència de gènere lany 2017, segons dades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, obliguen a tractar aquest fenomen. De les 904 dones assassinades entre l1 de gener del 2003 i el 31 de juliol del 2017, segons indica el Butlletí Estadístic Mensual de lObservatori Estatal de Violència sobre la Dona, 118 daquestes morts van ocórrer a la Comunitat Valenciana. Aquestes xifres superen, comparativament parlant, els 829 assassinats de lorganització terrorista ETA. La policia està fent un paper crucial, ja que, en el desglossament de lorigen de les denúncies per violència de gènere, la immensa majoria de les denúncies rebudes provenen datestats policials, bé amb denúncia de la víctima, bé amb denúncia de familiar, bé per intervenció directa. Per això, és imprescindible un coneixement adequat per part de les forces i els cossos de seguretat.
A més, la recent firma del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere inclou el compromís de lluitar contra tot tipus de violència cap a les dones. La formació especialitzada en matèria de violència de gènere és, a més dun imperatiu legal, una exigència per als professionals que a causa del seu treball especialitzat han de conèixer, entendre i saber prevenir i atallar la violència de gènere.
Daltra banda, lincrement constant dels delictes dodi a Espanya ha generat la implantació destratègies per a combatre el racisme i la xenofòbia des de diferents àmbits. La Secretaria dEstat de Seguretat del Ministeri de lInterior en lúltim Informe sobre incidents relacionats amb els delictes dodi a Espanya (2015) mostra una xifra de 1.328 delictes comesos amb motivació discriminatòria. Les dades de lInforme RAXEN indiquen que lany 2016 Espanya ha assistit a un increment alarmant del discurs de lodi. En el mateix informe es destaca que València, Madrid, Catalunya i a Andalusia, continuen sent les 4 comunitats amb més registres dincidents i fets de racisme i de xenofòbia.
Per a satisfer aquesta necessitat formativa la Facultat de Dret de la Universitat dAlacant ha organitzat dos nous títols dexpert, semipresencials, Expert en Prevenció en Violència de Gènere i Expert en Discriminació, Racisme i Xenofòbia, dirigits des de les àrees de Dret Penal i de Dret Eclesiàstic, respectivament, que cerquen promoure lespecialització en els àmbits de violència de gènere, i de discriminació, racisme i xenofòbia. Dirigits especialment a les forces i els cossos de seguretat, però també obert a titulats o estudiants universitaris i altres professionals que puguen estar-hi interessats, els títols cerquen aconseguir una formació integral en les dues matèries, tant en els aspectes díndole teòrica, com pel que fa als protocols i els plans dactuació.
Beatriz Souto, directora acadèmica del títol dExpert en Discriminació, Racisme i Xenofòbia, explica que aquests títols estan orientats especialment a la formació de cossos i forces de seguretat de lEstat, a petició de lInstitut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE), organisme col·laborador en el curs, ja que sha constatat un dèficit de formació en els coneixements relatius al principi digualtat i no discriminació, que afecta, en diferent mesura, jutges, fiscals, secretaris judicials, forenses, forces i cossos de seguretat, funcionaris de presons i membres dempreses de seguretat privada, dèficit que sha posat en evidència en els informes presentats des de diferents instàncies, tant estatals com autonòmiques.
El professor de Dret penal, Juan Carlos Sandoval, dirigeix el títol dExpert en Prevenció en Violència de Gènere. Lobjectiu fonamental daquesta titulació consisteix a formar professionals en el coneixement de les eines de sensibilització, prevenció i intervenció per a frenar la violència de gènere. Amb aquest propòsit, sestudia aquest tipus de violència des duna perspectiva multidisciplinària, i satenen els enfocaments psicològic, social, jurídic i policial, i es capacita en el maneig i laplicació de protocols i plans dactuació per a detectar, prevenir i intervenir en situacions de violència de gènere.
Totes les assignatures dels títols dexpert simparteixen des dun enfocament teoricopràctic amb la finalitat que lestudiant reba una formació completa que el prepare per a actuar davant de situacions de violència de gènere o de discriminació, a partir dun coneixement adequat de les múltiples facetes que tenen aquests fenòmens. Els dos títols tenen la participació de professorat de diverses àrees de coneixement de la UA, i també de professionals vinculats a les Forces i Cossos de Seguretat especialitzats en la gestió de la violència de gènere i de les situacions de discriminació en làmbit policial.
El període de preinscripció es manté des del 15 de setembre fins al 5 doctubre del 2017. La matrícula es farà efectiva entre l1 de novembre del 2017 i el 10 de gener del 2018.