El catedràtic de Literatura Espanyola de la UA completa amb aquest llibre la seua trilogia sobre el periodisme espanyol del segle XX i advoca per recuperar un periodisme «atent al carrer», en homenatge als periodistes que així ho van fer en la II República i la transició
Alacant. Dilluns, 25 de setembre de 2017
El catedràtic de Literatura Espanyola de la Universitat d’Alacant Juan A. Ríos Carratalá acaba de publicar el seu nou llibre Suelas gastadas. Periodistas y escritores en tiempos de cambio (II República i Transición) (Sevilla, Ed. Renaciemento-UA, 2017), amb el qual completa la trilogia sobre el periodisme espanyol del segle XX que el mateix autor ha publicat en aquesta editorial, els primers volums de la qual van ser Hojas volanderas. Periodistas i escritores en tiempos de República (2011) i Nos vemos en Chicote. Imágenes del cinismo y el silencio en la cultura franquista (2015).
Juan A. Ríos Carratalá s’ocupa en Suelas gastadas d’una sèrie de periodistes i escriptors que en dos moments històrics d’intensos canvis, la II República i la transició, van optar per eixir al carrer per a donar testimoni d’aquests mateixos canvis amb plantejaments que són força paral·lels entre si, malgrat el temps que separa tots dos períodes.
Segons explica el mateix autor, «els temps de canvi requereixen periodistes disposats a gastar soles, a xafar els carrers per a donar testimoni d’una nova realitat. Així ho van entendre aquells que són recordats en aquest assaig, uns escriptors i periodistes (Ignacio Carral, Ramón J. Sender, Luisa Carnets, Luis de Sirval, Luis Carandell, Xavier Vinader, Luis Cantero ) que des de diferents perspectives van reflectir l’Espanya de la II República i la transició».
La selecció dels autors estudiats inclou trajectòries heterogènies, disperses i fins i tot enfrontades, però amb el comú denominador d’un periodisme atent al carrer per a buscar noves fonts d’informació i reflectir de primera mà una realitat canviant. La reflexió sobre els seus treballs ajuda a perfilar una resposta periodística a altres moments de canvi, en què, per a comprendrels convé «gastar soles» i no cloure’s en les redaccions o limitar-se a reproduir el que prové dels gabinets de premsa, afirma Ríos Carratalá.
El llibre està escrit des de la nostàlgia d’un periodisme dinvestigació, dels reportatges escrits a peu de carrer i d’altres manifestacions en bona mesura perdudes d’una premsa que passa per uns moments difícils. «Potser recordar-los amb sentit crític ajude a trobar una alternativa a la pèrdua de credibilitat d’un periodisme poc atent al carrer», afegeix l’autor.
Més informació sobre l’autor i el llibre en: rioscarratala.com i varietesyrepublica.blogspot.com.