Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Les Corts Valencianes

El Consell Valencià de cultura i l’any Azorín

El Consell Valencià de cultura i l'any Azorín

Celebrat amb una taula redona sobre l’escriptor de Monòver Palau de Forcalló. València, 5 d’octubre.- Enguany se celebra l’Any Azorín, aprofitant el 50 aniversari de la mort de l’escriptor. El Consell Valencià de Cultura ja va fer una de les seues comissions, la de les Arts, en el mes de juny, en la Casa Museu Azorín a Monòver, el seu poble natal, i hui ha volgut continuar homenatjant-lo amb una taula redona en la seu de la institució.

Presidida per Santiago Grisolía, hi han intervingut Ricardo Bellveser, poeta i vicepresident del mateix Consell, el president de la Comissió de les Arts, Vicente Ferrero, José Ferrándiz, director de l’Institut de Cultura Juan GilAlbert, i José Payá, director de la Casa Museu. Ricardo Bellveser ha fet un repàs per l’obra Valencia, publicada l’any 1941 a Madrid, escrita entre els anys 39 i 40, en què Azorín utilitza una fina ironia i una gran capacitat d’observació per a donar-nos una idea de la ciutat de to intimista, sentimental i introspectiu, basada en els seus records de la capital dels anys en què va cursar la carrera de Dret, es va començar a dedicar al
periodisme i va conéixer Blasco Ibáñez.

José Ferrándiz ha reivindicat la modernitat de la literatura del nostre autor, i l’ha assimilat en alguna mesura als tuits i els blogs d’una part de la literatura contemporània. Això, l’ordre i la senzillesa de l’escriptura, considera Ferrándiz que va aportar Azorín a la revolució estètica i literària del segle XX i de la qual va ser capdavanter.

Per acabar, José Payá ha fet involuntàriament una exhibició del seu coneixement profund de l’obra i la biografia de l’autor de Monòver. Ha parlat de la ciutat de València com a escola literària d’Azorín, i ha donat algunes claus de les difícils relacions entre ell i un altre valencià universal, Vicente Blasco Ibáñez.


240