El màxim òrgan de govern se sumarà a la candidatura d’Alacant com a seu de l’AESIA
La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro ha evidenciat aquest matí la seua preocupació pels sobrecostos energètics i per la inexistència d’una partida pressupostària específica que permeta a les universitats modernitzar les seues infraestructures i adequar-les a les noves necessitats. Així ho ha fet públic durant la lectura del seu informe en la reunió mensual del Consell de Govern, que ha tingut lloc aquest matí al campus de Sant Vicent del Raspeig. La rectora ha explicat els detalls de la recent reunió mantinguda a la UA entre els cinc rectors i rectores de les universitats públiques valencianes i els titulars de les conselleries d’Hisenda i Universitats, i ha donat compte dels compromisos de suficiència i equitat financera adquirits pel conseller Arcadi España.
En aquest sentit, Navarro –que actualment exerceix la presidència de torn de la Conferència de Rectores i Rectors de les Universitats Públiques Valencianes, CRUPV– ha dit que «a més de reclamar un pla de finançament pluriennal, estable, suficient i equitatiu», també ha sol·licitat la posada en marxa d’un Pla de Finançament d’Infraestructures. «És imprescindible disposar d’una inversió important que ens permeta subvenir al manteniment i a la modernització de les infraestructures actuals, fent-les més sostenibles i eficients, però també construir-ne de noves per a adaptar-nos a les noves necessitats.»
En aquest sentit, la rectora ha posat com a exemple el pavelló 13 que fa uns mesos va patir un col·lapse parcial de la coberta que va obligar a desallotjar professorat i investigadors i reubicar-los en temps rècord durant el període de vacances. «Avui dia», ha explicat, «s’han col·locat pavellons prefabricats amb totes les garanties perquè ningú es quede sense un espai per a poder desenvolupar les seues funcions». Amparo Navarro ha assenyalat l’emergència de l’obra per a reparar el mal patit, que pujarà al milió d’euros.
Preocupació pel sobrecost energètic
En relació amb la crisi energètica, la rectora ha mostrat la seua preocupació de cara a l’elaboració dels pressupostos de l’any pròxim, a causa dels sobrecostos energètics. En la seua intervenció ha explicat que les xifres continuen disparades «malgrat que les mesures d’estalvi adoptades ens han permès estalviar fins a 900.000 euros diaris». No obstant això, ha detallat que les últimes factures de llum, corresponents al mes de juliol, «arriben als 4.140.850 euros, cosa que suposa increment del 45,62 % respecte del mateix període de 2021, malgrat haver aconseguit una baixada en el consum del 18,60 %».
En aquest sentit, també ha anunciat que s’han encetat les obres de la planta fotovoltaica en el pàrquing de Petrologia i que s’està ultimant el plec tècnic per a posar en marxa una gran planta fotovoltaica que se situarà a les cobertes del campus. La rectora espera que les obres puguen començar el març de 2023.
Altres mesures que han culminat amb l’inici del curs han sigut el canvi de lluminària a llums led en edificis com el del Paranimf, i la modernització dels sistemes de climatització, com en l’edifici de Ciències 2.
Una candidatura reforçada
La rectora ha informat el Consell sobre el seu oferiment de cessió de terrenys per a l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial, AESIA. Navarro ha explicat que la UA s’ha integrat en el front comú creat per diferents institucions i entitats «per a presentar una candidatura sòlida que evidencie les fortaleses d’Alacant i les que podem aportar des de la universitat». «Comptem amb una base sòlida a través d’Escola Politècnica Superior, però, a més, amb una gran oferta de formació, investigació i transferència de coneixement en aquest camp a través dels diferents graus que, de manera transversal, ja la inclouen, així com amb el Parc Científic, el Centre d’Intel·ligència Digital d’Alacant (CENID), la Fundació ELLIS Alacant o la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes», ha afirmat. Amparo Navarro ha requerit la Conselleria integrar investigadors de la UA en el comitè d’experts que elaborarà la candidatura.
A instàncies de la rectora, tant el Consell de Govern com el Consell Social, han aprovat remetre a la Generalitat la seua adhesió a la candidatura d’Alacant com a seu de l’AESIA.