Serà el dijous 15 de febrer a les 11 hores en l’IVAM CADA Alcoi
Alcoi serà la seu de l’acte de lliurament de renovacions de Ciutats Amigues de la Infància d’UNICEF de la Comunitat Valenciana. En concret, tindrà lloc l’el dijous 15 de febrer a les 11 hores en l’IVAM CADA Alcoi.
L’acte serà conduït per la Coordinadora autonòmica UNICEF Comunitat Valenciana, Marlene Perkins. El lliurament de premis donarà principi amb la benvinguda per part de l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés el president d’UNICEF Comunitat Valenciana, Celestino Suárez.
S’entregarà el Diploma Reconeixement a les Entitats Locals als ajuntaments d’Almussafes, Alzira, Castelló de la Plana, La Vall d’Uixò, Mislata, Teulada, La Pobla de Farnals, Picassent, Quart de Poblet, Xàbia i Alcoi.
Durant l’acte xiquets i xiquetes del Consell Local d’Infància i Adolescència d’Alcoi oferiran una conferència inspiradora.
La Secretaria Permanent de la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, conformada per representants del Ministeri de Joventut i infància, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència (IUNDIA) i UNICEF Espanya, va acordar Renovar el Reconeixement a l’Ajuntament d’Alcoi com a Ciutat Amiga de la Infància en el marc de la Convocatòria de Reconeixements 2023.
Aquest Reconeixement posa en valor la labor dels Governs Locals, en aliança amb altres actors, i especialment amb els seus destinataris, els xiquets i xiquetes, per a protegir i garantir el compliment dels seus drets i liderar un procés continu d’implementació estratègica de mesures, en qualsevol circumstància, que tenen un impacte tangible en el seu benestar.
«Ser part de la xarxa de Ciutats Amigues de la Infància implica compartir una mateixa visió: que tot xiquet, xiqueta i adolescent puga desenvolupar-se plenament a les seues ciutats i comunitats, perquè el progrés de la infància és el progrés de tots. És una inversió en la infància que té un impacte positiu, present i futur, transformador de la realitat de la infància i de tota la societat», destaca la regidora, Aroa Mira.
Recordem que en el Ple de l’Ajuntament d’Alcoi del passat mes de març el consistori va aprovar amb els vots favorables de tota la corporació excepte Vox, que es va abstindre, la sol·licitud a uNICEF per a la renovació del segell de reconeixement d’Alcoi com a ‘Ciutat Amiga de la Infància’. A la fi de novembre de 2018, UNICEF va entregar a l’Ajuntament d’Alcoi el segell de CAI, Ciutat Amiga de la Infància, en la VIII convocatòria, en un acte celebrat a Oviedo. Aquest reconeixement té una vigència de 4 anys.
Per a poder complir aquests requisits per a ser Ciutat Amiga de la Infància, es va crear el CLIA, Consell Local de la Infància i l’Adolescència d’Alcoi, on participen tots els centres educatius i on els propis joves trien als seus 36 representants o delegats, el programa APPI (Atenció Prenatal i Primera Infància), els pressupostos participatius per a la infància, el Pla Municipal de la Infància, la Mostra de Teatre Escolar, la Biblioteca Infantil Tirisiti i dels Dracs, el Centre Cervantes Jove, inversió en parcs infantils, o l’Escoles Poliesportives d’Iniciació, EPI, entre altres mesures. Totes aquestes mesures creades abans de 2018 ja s’han consolidat.
Que suposa ser Ciutat Amiga de la Infància
Els objectius que té el Programa Ciutats Amigues de la Infància són impulsar l’adopció de Plans d’Infància Municipals, promoure la participació dels xiquets i xiquetes en la vida pública municipal a través dels Consells d’Infància, impulsar el desenvolupament de polítiques municipals que tendeixen a afavorir l’aplicació de la Convenció sobre els Drets del Xiquet i promoure el treball en Xarxa d’UNICEF Comité Espanyol amb les entitats locals.
Una Ciutat Amiga de la Infància (CAI) respecta i aplica en les seues polítiques, normes i programes els drets de la infància continguts en la Convenció sobre els Drets del Xiquet (CDN), un tractat internacional que recull els drets de la infància i que és el primer instrument jurídicament vinculant que els reconeix com a subjectes i defensors dels seus propis drets. Ser una Ciutat Amiga de la Infància significa traslladar la CDN a l’àmbit local, reconeixent als xiquets i xiquetes el seu dret.