L’Alcoianada és una gimcana tecnològica per descobrir la ciutat, on alumnes de 3r i 4t d’ESO en grups de 5 o 6 i amb els seus smatphones, visiten 6 punts d’interés d’Alcoi
Des del 2015, a excepció del 2021 a causa de la pandèmia de la COVID-19, l’associació LaceNet ha dut a terme amb èxit, successives edicions de l’ALCOIANADA. L’Alcoianada és una gimcana tecnològica per descobrir la ciutat, on alumnes de 3r i 4t d’ESO en grups de 5 o 6 i amb els seus smatphones, visiten 6 punts d’interés d’Alcoi, fent en cadascun d’ells alguna prova i a més a més una foto o un vídeo que pengen a la xarxa d’Instagram. Per a fer-ho, els alumnes reben 6 targetes de diferents punts de la ciutat i han de dissenyar un itinerari que els hi porte. Poden anar a peu o bé utilitzant el transport públic, i s’orienten amb el GPS del mòbil que els permet geolocalitzar els llocs. Per a fer ús del bus, disposen d’una targeta multiviatge amb la qual poden viatjar eixe dia totes les vegades que ho necessiten. El professorat fa un seguiment en temps real dels alumnes gràcies a una aplicació que els permet tindre’ls localitzats en tot moment.
Aquesta activitat l’organitza l’associació LaceNet, representada pel també professor de la UA-Campus d’Alcoi, Juan Francisco Álvarez-Herrero i en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alcoi, el grup Vectalia, el CEFIRE d’Alcoi i la UPV-Campus d’Alcoi.
«Moure’s per Alcoi no és fàcil, ni per a aquelles persones que viuen als pobles del voltant, ni per als ciutadans d’Alcoi. Moltes vegades no coneixem els nostres carrers, ni els nostres barris, ni on hi ha determinats serveis i llocs d’interés, és per això que des de l’associació LaceNet, organitzem aquesta activitat adreçada als nostres joves que els permet saber localitzar qualsevol punt de la ciutat combinant els mitjans clàssics amb l’ús de les darreres tecnologies (internet mobile, geolocalització, xarxes socials, codis QR, realitat augmentada, gamificació…,). Una experiència basada a la Barcelonada 2.0 desenvolupada per la xarxa LaceNet del Bages (Catalunya) des de 2013 i que ací rep el nom de “Alcoianada”» explica, Juan Francisco Álvarez-Herrero.
A més, en cadascuna d’aquestes edicions, s’han fet ressò d’alguna efemèride o esdeveniment, i així en passades edicions s’ha recordat personatges alcoians com: Joan Valls, Georgina Blanes, Isabel Clara Simó, Ovidi Montllor, Pep Cortés, Camilo Sesto, Paco Aura, el 75é aniversari del Museu Arqueològic Camilo Visedo d’Alcoi, el centenari de l’església de Sant Jordi, etc.
L’activitat tindrà lloc aquest dimecres 17 d’abril, des de les 9:00 hores, que es produeix l’eixida de tots els estudiants des d’un mateix lloc (Plaça Al-Azraq), fins a les 13:00 hores, en què es retroben tots a l’acte de cloenda i entrega de premis (Pavelló Georgina Blanes de la UPV-Campus d’Alcoi).
El regidor d’Educació, Alberto Belda, explica que «amb aquesta activitat l’alumnat dels centres educatius pot conéixer detalls d’Alcoi, a més del nostre patrimoni, i això pensem que és positiu».
Entre els objectius de l’activitat podem encontrar els següents:
- Millorar el coneixement de la ciutat d’Alcoi, aprenent a desplaçar-se per la ciutat, mitjançant el transport públic, amb l’ajuda dels dispositius mòbils.
- Utilitzar els dispositius mòbils amb fins d’interés social i educatiu.
- Fer ús del transport públic coneixent-ne els avantatges i com fer-ne ús.
- Socialitzar amb companys, amb altres estudiants d’altres centres i amb ciutadans de la ciutat d’Alcoi.
- Comprensió i Expressió oral i escrita. Aprendre a aprendre.
Per les darreres Alcoianades han passat més de 4000 alumnes de secundària i batxillerat de ciutats com: Albaida, Alcoi, Aielo de Malferit, Banyeres de Mariola, Biar, Castalla, Ibi, Muro d’Alcoi, Ontinyent, i Xixona. Les valoracions que ha tingut l’activitat, tant per part de l’alumnat, com del professorat i de les entitats i empreses col·laboradores, sempre han estat molt positives.
L’Alcoianada forma part del World Mobile City Project (#WMCP), una iniciativa promoguda per l’associació LaceNet i que es materialitza en forma de gimcanes, que es fan a diferents ciutats, entorn de unes dates pròximes i a un mateix projecte. Actualment el WMCP s’implementa a diverses ciutats i pobles, a més d’Alcoi, com són: Barcelona, Castelló, Elx, Gasteiz, Igualada, Manresa, Terrassa, València, Valls, Valparaiso (Xile), i Xixona.
A les xarxes es pot seguir els resultats de les edicions anteriors fent ús dels hashtags: #ALCadaXX i #WMCPXX, on es canvia les dues XX per l’any de l’edició que es vulga consultar (des de 2015 -15- fins a 2023 -23-).