Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi UPV

Inaugurada la XVIII Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la UPV

La Sala d’actes de l’IVAM CADA Alcoi ha acollit la inauguració de la XVIII Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV). Després de la inauguració presidida per José E. Capilla, rector de la UPV, ha impartit la seua conferència Adela Cortina, catedràtica d’Ètica i Filosofia Política. El títol de la conferència ha sigut ‘Construir una democràcia autèntica: Ètica i Política’. La principal novetat d’aquesta edició és que totes les activitats són presencials.

La Setmana de la Ciència continua fins al 26 de novembre amb diferents conferències i activitats. El hashtag oficial de l’esdeveniment és #SCAlcoi21. Les inscripcions són totalment gratuïtes en la web oficial semanaciencia.alcoy.upv.es

José E. Capilla ha inaugurat la Setmana de la Ciència i ha destacat que “som una universitat de referència en la creació de coneixement”. A més, “som un referent del màxim nivell com a universitat que aposta per la transferència de coneixement i tecnologia a la societat”.

Per la seua part el director del Campus d’Alcoi, Pau Bernabeu, durant la seua intervenció ha assegurat que “la Setmana de la Ciència vol conscienciar del respecte a la ciència com a valor de progrés i no ser utilitzada per a l’especulació i la dominació”. A més, “tots som quasi científics, tots observem, però ens falta moltes vegades raonament. La velocitat del dia a dia, ens fa no reflexionar sobre allò que veiem”.

En representació de la Càtedra ‘Alcoi Ciutat del Coneixement’, ha estat present el regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Alcoi, Jordi Silvestre, qui ha destacat que “és molt important la divulgació i que els científics compartisquen els seus coneixements i descobriments, que els puguen acostar al públic en general”.

La Setmana de la Ciència compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia i la Tecnología – Ministerio de Ciencia i Innovación. També col·laboren la Càtedra ‘Alcoi Ciutat del Coneixement’, signada amb l’Ajuntament d’Alcoi; l’IVAM CADA Alcoi, l’Obra Social Caixa Ontinyent, Multiscan Technologies i Data Transfer.

En la conferència inaugural impartida per Adela Cortina han assistit 180 persones amb totes les inscripcions esgotades. L’esdeveniment ha comptat amb totes les mesures sanitàries adaptades a la situació marcada per la Covid-19. La ponent és catedràtica d’Ètica i Filosofia Política en la Universitat de València i membre de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques, sent la primera dona que va ingressar en aquesta Acadèmia des de la seua fundació en 1857.

La ponència ‘Construir una democràcia autèntica: Ètica i Política’ ha tractat assumptes com que el fracàs de l’economia vigent és palmari. Persisteixen la fam, la pobresa i l’exclusió, encara que hi ha mitjans més que suficients per a erradicar-les. Però també és evident la insatisfacció que produeix l’actual funcionament de les democràcies, perquè ni estan al servei de totes les persones ni els ciutadans se senten protagonistes de la vida política.

És urgent crear una altra economia, una economia ètica, i donar cos a democràcies que responguen amb els fets al nom que porten. Per a fer-ho no cal fugir d’aquest món, sinó exigir-li que l’economia complisca les tasques per les quals diu legitimar-se, i que les democràcies es convertisquen en autèntiques democràcies.

Activitat prèvia a la inauguració

La primera de les activitats es va celebrar el divendres 12 de novembre al Campus d’Alcoi. Els assistents van poder gaudir d’una interessant conferència i un posterior tast de vins dirigida per Josep Lluís Pérez Verdú, fundador de la Bodega Mas Martinet Viticultors. L’activitat va comptar amb més de 60 assistents.

En la conferència ‘La revolució en la vitivinicultura moderna: ‘Com revitalitzar el territori’, Pérez Verdú va exposar com el Priorat ha demostrat que hi ha vida més enllà de la Rioja i de la Ribera del Duero, però per a això s’ha hagut de produir una profunda revolució en la vitivinicultura de la zona. El seu principal impulsor ha sigut el valencià Josep Lluís Pérez Verdú (Quatretondeta, 1936), propietari del celler Mas Martinet. Els vins del Priorat, i el seu Clos Martinet és un dels més valorats d’Espanya.

Pròximes activitats

Les activitats es desenvoluparan fins al 26 de novembre amb inscripció gratuïta.

Dimarts 16: ‘Una cridada al futur’ amb José Francisco Monserrat

Dimecres 17: Què fa un científic en el supermercat’ amb José Manuel López Nicolás

Dijous 18: Acceleradors de Partícules per a un món accelerat’ amb Juan Fuster Verdú

Dissabte 20: Visita guiada ‘Un viatge cap endarrere en el temps – La Cova de l’Or de Beniarrés’ amb Jorge A. Soler Díaz

Dilluns 22: Monòlegs Científics amb els participants de Famelab

Dimarts 23: ‘La sorprenent història genètica dels europeus’ amb Conrado Martínez

Dimecres 24: ‘Sabors de l’Antiguitat’ amb Kiko Moya i Ignasi Grau en el Restaurant L’Escaleta

Dijous 25: ‘20 anys de ciència i divulgació: Una mirada de context per a entendre el present i intuir el futur’ amb Pere Estupinyà

Divendres 26: ‘El cervell humà i la força del llenguatge’ amb Manuel Martín-Loeches

Inauguración más conferencia al completo


240