Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

La Fundación Biodiversidad visita Alcoi per conéixer sobre el terreny els projectes a desenvolupar en l’estratègia AlcoiBioUp!

Aquest programa de renaturalització compta amb una subvenció de 3,7 milions d’euros dels Fons Europeus que cobrix el 90% de la inversió total 

Representants de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) van realitzar este dijous una visita tècnica a Alcoi per a conéixer els llocs on es duran a terme les principals actuacions d’AlcoiBioUp!, l’estratègia amb la qual es pretén renaturalitzar la ciutat i revitalitzar les zones verdes urbanes en desús, especialment aquelles connectades als barrancs i llits de riu.

Durant la seua estada van estar acompanyades per tècnics de l’Ajuntament d’Alcoi i de les empreses redactores de projectes, així com per la regidora de Medi Ambient i Transició Ecològica, Teresa Sanjuán; i els edils de Guanyar, Sergi Rodríguez i Mª Carmen Paredes. Es va aprofitar també per a realitzar gravacions i fotografies de l’estat actual de les diferents localitzacions, amb l’objectiu de comprovar l’efecte de les intervencions.

Entre les diferents qüestions que es van abordar va destacar la necessitat de gestionar les espècies invasores en els barrancs, com ara l’ailant (conegut també com pudeguera) o la canya americana, molt esteses a Alcoi i que dificulten la recuperació d’aquestos espais, tant per la seua complexitat com per la particular orografia urbana.

La visita va cobrir les zones més significatives d’aquesta estratègia valorada en 3,7 milions d’euros. Entre elles, el llit del riu Barxell, on es desenvoluparan l’acció B8, consistent en la creació d’un pulmó verd central i en fer valdre aquest corredor per a la biodiversitat; en aquesta mateixa àrea, es va visitar a més l’estany de Buidaoli (acció B7), on s’introduiran mesures per a millorar la qualitat de l’aigua i per a substituir espècies aqüícoles colonitzadores per altres autòctones.

L’equip de treball també va estar en la plaça d’Enric Valor (La Uixola), on s’implantarà l’acció B13, consistent en la redensificació de la zona verda; Així mateix, es van acostar al Barranc del Cint (acció B2), on es restaurarà mediambientalment la zona de brollador i diversos punts d’aigua del Xorrador, així com el tram de barranc urbà que connecta amb La Vaguada.

Finalment, es va visitar la zona annexa a la conca del Serpis, situada entre aquest riu i la Zona Nord de la ciutat (Acció B1), on s’introduiran espècies autòctones, creant un corredor verd i blau continu amb altres accions que es realitzaran aigües amunt i amb els Parcs Naturals. Allí també es crearà una senda que connectarà el llit del riu amb el parc de la Zona Nord i amb els barrancs del Cint i del riu Barxell.

Segons la regidora de Medi Ambient i Transició Ecològica, Teresa Sanjuán, “ha sigut una visita molt productiva, en la qual hem pogut comprovar sobre el terreny la magnitud d’aquest projecte tan il·lusionant. Creiem que AlcoiBioUp! oferirà una gran oportunitat per a transformar Alcoi, recuperar espais verds perquè puguen ser gaudits per la ciutadania i aconseguir una ciutat més resilient i preparada per a la lluita contra el canvi climàtic”.

El programa AlcoiBioUp! compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Gràcies a aquesta ajuda, l’estratègia compta amb una subvenció de 3.580.000 euros, que cobreix més del 90% de la inversió total.

 


193