Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

L’estat de l’Aqüífer del Molinar és òptim

Malgrat les moltes restriccions que es donen en altres localitats l’estat dels aqüífers de la ciutat garanteixen el subministrament amb folgança tal com determinen les dades objectives

 

A principis de març l’Ajuntament d’Alcoi va realitzar un informe a sol·licitud de la Confederació Hidrogràfica amb les dades actualitzades de l’estat dels aqüífers. Aquestes dades parlen de quina profunditat s’extrau actualment l’aigua de mitjana. L’any 2023 ha sigut de mitjana 5,16 metres. La pitjor dada d’extracció, és a dir el de màxima profunditat, el febrer de 2003, quan s’extreia l’aigua a 37,89 metres -sense generar cap alarma a la ciutat-.

El valor mitjà des de l’any 2000 és de 17,08 metres. Aplicant aquestes dades a la fórmula acordada en la legislació obtenim un coeficient de 0,85, que d’acord amb la taula del pla d’Emergències davant les situacions de sequera en el municipi d’Alcoi entra en els paràmetres de normalitat i de risc molt baix de sequera.

D’aquest informe s’extrau que els nivells dels aqüífers d’Alcoi són més que suficients per al proveïment normal de tota la ciutat. Tenim un estat òptim dels aqüífers que no ens facen plantejar una altra solució per als nostres diferents subministraments.

Cal recordar que l’actual Govern Municipal va elaborar el maig de 2015 el primer Pla d’Emergències davant les situacions de sequera en el municipi d’Alcoi. Document elaborat i actualitzat segons el Pla d’Actuació en situacions d’alerta i eventual sequera de la conca de la demarcació hidrogràfica del Xúquer. Aquest document serveix de guia a l’Ajuntament en estreta col·laboració amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a garantir el subministrament d’aigua de qualitat a la ciutadania.

El Pla recull tots els recursos d’Alcoi, el seu cabal, la demanda d’aigua per part de la ciutat i el més important uns paràmetres concrets per a diagnosticar les diferents situacions de risc de sequera que pot patir la ciutat d’Alcoi. Existeixen cinc nivells definits per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que van des del menor o Molt baix, passant pel baix, mitjà,alt i molt alt. Aquesta classificació es realitza segons unes fórmules que valoren els diferents nivells de l’aqüífer, el seu valor mitjà en l’històric de 20 anys, el valor màxim i mínim d’extracció del mateix i mitjançant una fórmula s’obté un valor de referència que marca la situació de sequera de la ciutat, tal com determinen les xifres i hem comentat anteriorment Alcoi entra en els paràmetres de normalitat i de risc molt baix de sequera.

En el seu moment es va crear una xarxa per a aigua procedent de la depuradora d’Els Algars que inicialment es va crear per a donar aigua reciclada als parcs d’Alcoi, però també al projecte de camp de golf de Xirillent. La Generalitat Valenciana mai va acabar el projecte i únicament existeix una conducció d’eixa mena d’aigua que no té els depòsits corresponents ni la infraestructura necessària fins d’un projecte incomplet del PP per qüestions d’execució en capçalera perquè no es va fer una tramitació en el Polígon del Castellar.

L’ús de l’aigua del terciari demandat per algun grup polític és actualment innecessari. En el pròxim servei d’aigua es contempla una actuació de creació de la xarxa en els diferents parcs i els depòsits per als bombaments. En cas que en algun moment es necessitara el seu ús per arribar a alguna situació objectiva de sequera, es plantejaria fer ús d’aquesta aigua de terciari que no és de consum. Cal destacar que el preu del metre cúbic d’aigua de la depuradora és superior al d’aigua normal, per tant, es veurien incrementades les tarifes de la ciutadania d’acord amb aquest consum.

“L’important és acordar en què moment o situació de sequera recorrem a l’aigua de depuradora i perquè usos. I el més important reconéixer el treball fet en els últims anys a millorar la xarxa per a evitar perdudes i millorar el rendiment de la xarxa”, ha afirmat el regidor d’Obres i Serveis, Jordi Martínez.

 

 


242