Aquest recurs del departament de Serveis Socials també va desenvolupar l’any passat accions i campanyes comunitàries i de cohesió social amb la participació de vora 340 assistents en conjunt
L’oficina d’atenció a les persones migrades (PANGEA), dependent de la Regidoria de Servicis Socials de l’Ajuntament d’Alcoi, ha atès en 2023 a 560 persones, de les quals 287 són dones i 273 són homes. Durant l’any passat han sol·licitat assistència persones procedents de 46 països, arribades sobretot del Marroc (175) i de països sud-americans com Colòmbia (93), l’Equador (30) o el Perú (28).
L’oficina ha dut a terme en aquest període més de 700 actuacions individuals, entre les quals destaquen les d’informació i acolliment (314) o les dutes a terme per a oferir garanties jurídiques a les persones migrades. En aquest sentit, s’han signat 188 informes, 95 dels quals són d’integració social municipal i altres 93 d’adequació d’habitatges. També s’ha intervingut en assumptes de salut, educació, ocupació, habitatge, igualtat, família, infància i joventut.
D’altra banda, s’han executat accions comunitàries i campanyes de sensibilització i cohesió social, amb prop de 340 assistents, en el seu conjunt. Entre elles, s’han organitzat xarrades en diferents centres educatius, visites al Museu Arqueològic o al Refugi de Cervantes, jornades per a formar a professionals i futurs professionals en l’àmbit de la migració, cursos de cibervoluntaris, escoles d’acollida, cursos de tots els nivells de castellà i de valencià bàsic, el programa +FORTES o activitats col·lectives d’oci i temps lliure.
Tal com explica la regidora de Servicis Socials, Aroa Mira, “des d’aquesta oficina i des del departament, en general, s’ha dut a terme un excel·lent treball d’atenció a les persones migrades, proporcionant-los no sols informació i ajuda per a realitzar els tràmits que necessiten, sinó ajudant-les en el seu procés d’integració, amb activitats per a conèixer la llengua, la cultura i la història local, enfortir relacions i adquirir eines útils per al seu desenvolupament personal”.
L’edil recalca també la importància de les jornades sobre conceptes d’estrangeria i recursos d’integració en el municipi o les xarrades en centres educatius, l’objectiu dels quals és formar a futurs professionals, donar a conèixer el procés administratiu pel qual passen les persones migrants, sensibilitzar a l’alumnat i fomentar l’empatia entre la població més jove.
En eixa línia es continuarà treballant en 2024, al mateix temps que es continuaran organitzant activitats culturals, esportives i a l’aire lliure per a persones migrades.
També es continuarà col·laborant amb programes com els que duen a terme el departament d’Igualtat o el Servici d’Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de Salut Mental; es mantindran les activitats amb altres entitats del tercer sector; es fomentarà l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació; i es continuarà duent a terme la coordinació i derivació de les escoles d’acollida, així com de les classes de castellà i de valencià.