Demà vindrà l’Ambaixador Reial i diumenge serà el torn de Melcior, Gaspar i Baltasar
Un any més, com és habitual des de 1923 l’Ambaixador Reial arribarà a la nostra ciutat el pròxim 4 de gener per fer arribar el missatge dels Reis de l’Orient a tots els alcoians i alcoianes.
Abans que comence l’acte a les 18 hores els personatges del Betlem de Tirisiti cobraran vida i eixiran des del Teatre Principal acompanyats del Tio Piam qui anirà declamant el seu pregó fins arribar a la Font Redona, en aquest punt a les 18.30 hores començarà l’acte del Ban.
Recordem que aquest any, el text serà obra de Natàlia Gisbert. És psicòloga i metgessa de professió, actualment és pediatra resident a l’Hospital Universitari de Sant Joan d’Alacant. En l’àmbit literari, Gisbert Abad va rebre el premi Ciutat d’Alcoi de Novel·la Isabel Clara Simó amb ‘Vi i veritat’, la seua primera obra, va participar amb ‘Un rècord d’infantesa’ en la campanya per al foment de la lectura de la Fundació Bromera de 2021 i aquest 2024 la seua obra ‘Després del Salt’ ha resultat guanyadora de la XXIX edició del Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià que convoca la Diputació d’Alacant.
Per la seua banda, la persona que ajudarà a l’Ambaixador Reial a fer arribar el missatge dels Reis de l’Orient és l’alcoià; Rafa Segura qui treballa com a actor, director teatral i escriptor. Va començar els seus treballs com a actor en la companyia Teatre Circ d’Alcoi. Llicenciat en Art Dramàtic en l’ESAD València (Escola superior d’Art dramàtic) és també graduat en Filologia Hispànica per la UNED. Ha continuat formant-se en múltiples centres com en la CEAE València d’Alejandro Carballo, entre altres. Té un extens currículum com a actor teatral, també ha intervingut en llargmetratges com a “Pequeños calvarios” dirigit per Javier Polo, “Troyanas” amb Juan Collado i Pablo Peris, o “Los muertos también bailan” de Laura Gisbert i curtmetratges com a “Insurrección” o “Calíope” sota la direcció del també alcoià Jorge Hinojosa, o “Sushi-paella”, dirigit Jaume Bayarri, on va compartir cartell amb l’actriu, Maria Maroto. També ha treballat com a professor d’interpretació a l’escola temporal de cinema i audiovisuals d’Alcoi i en l’institut Cotes Baixes, en l’assignatura de “Interpretació teatral”. A més, imparteix el taller de creació escènica «Eso es un fake» en alguns llocs de la geografia xilena i espanyola, el taller “La dramatúrgia de l’intèrpret” en la Universitat de Ljubljana (Filozofska fakulteta), a Eslovènia; i realitza «El taller de Escriberto» per diferents col·legis infantils rurals valencians. Actualment compagina la seua labor com a actor en diverses companyies teatrals i en publicitat i segueix la seua labor creativa com a escriptor en diferents àmbits.
5 DE GENER
El 5 de gener el campament on estaran acampats els Reis es podrà visitar al Preventori de 8 a 14 hores amb l’entrada prèvia. A més que de 9.00 a 13.00 hores, els voluntaris paqueters duran a terme tot el treball d’organització a a l’IES Pare Vitòria
Per la vesprada a partir de les 18 hores des del començament del carrer El Camí, un any més, els reis d’Orient; Melcior, Gaspar i Baltasar, desfilaran pels carrers del Centre i Zona Alta de la nostra ciutat. Repartiran il·lusió a xicotets i majors.
Com és habitual, des que organitza la cavalcada l’Ajuntament d’Alcoi en 1984, tres entitats de la nostra ciutat col·laboraran en la Cavalcada ajudant i acompanyant als tres reis. Enguany seran el Club Patinatge Artístic Alcoi, la Casa d’Andalusia i la filà Mudèjars.
El Club Patinaje Artístico Alcoy va ser fundat en 1991. Té a un centenar de patinadors i patinadores entre l’escola d’iniciació i el grup de competició. A més imparteix classes com a activitat extraescolar en diferents centres educatius.
La Casa de Andalucía d’Alcoi, va iniciar la seua Entitat Cultural, fa ja 50 anys, el 15 de juliol de 1974, en el centre històric de la ciutat, amb 15 socis fundadors, sent el seu president Alberto Emilio García Rodríguez, alcalde de la ciutat en eixos moments. Converteixen així, la Casa de Andalucía d’Alcoi en una de les més antigues reconegudes per la Junta d’Andalusia. Una Casa fundada i mantinguda amb molt d’esforç, però sobretot amb il·lusió, amb ganes de continuar mantenint-la, amb ganes de continuar treballant, donant pas a una generació després d’una altra amb l’únic objectiu que la nostra cultura, la nostra essència se seguisca generació rere generació. El seu objectiu és difondre i divulgar la Cultura Andalusa, el caràcter obert i acollidor de les seues gents, posseïdors d’una identitat pròpia.
La filà Mudèjars ha celebrat enguany el seu 120 aniversari, perquè va eixir al carrer per primera vegada en la glòria de 1904. No se sap amb exactitud en què moment als Mudèjars se’ls va començar a conéixer també amb el nom de “Palominos”, ni tampoc el perquè d’aquest sobrenom, que aconseguiria un gran arrelament popular i que lluny de resultar despectiu, seria tingut per molt respectable i benvolgut en el xicotet univers de la nostra Festa. Aquesta filà és la que tan sols ha acompanyat a un Rei d’Orient en una ocasió que més anys fa que no participa en la Cavalcada, va ser en l’any 1993. Les següents filaes que tan sols han acompanyat en una ocasió als Reis Mags són els Maseros i els Vascos, que ho van fer en 1995.
La Cavalcada dels Reis d’Orient se celebra de forma continuada a Alcoi des de 1885, si bé els seus antecedents documentals es remunten l’any 1866. És, sens dubte, la Cavalcada de Reis Mags més antiga de totes les que se celebren a Espanya i, possiblement, al món. El novembre de 2001, la Cavalcada de Reis d’Orient d’Alcoi va meréixer la declaració de Festa d’Interés Turístic Nacional, el 23 de desembre de 2011 la Generalitat Valenciana va aprovar la seua declaració com a Bé d’Interés Cultural (BIC).
En la Cavalcada participen més de mil persones: heralds, el portador de l’estrela, patges i antorxers, servidors i escortes; carros engalanats i carrosses; les quatre bandes de música locals, els grups de dolçaines i tabals, els grups de danses i la gent del poble. Tots coneixen el seu paper i uneixen el seu esforç per a fer calor i brillantor a la visita de Melcior, Gaspar i Baltasar, que avancen amb sumptuositat damunt elegants camells. Ells són el centre de l’atenció de milers de mirades i a ells s’acosten els més xicotets i alguns majors per a rebre una carícia o un bes. La llum de les torxes contribueix a dotar de màgia aquest espectacle visual que s’enriqueix i gana en sumptuositat amb melodies musicals escrites per a l’ocasió, que interpreten les bandes de la localitat i diferents agrupacions de dolçaines i tabals. Un any més els patges portaran els regals a xicotets i majors.