Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

“Un Mig Any més, un Mig Any històric”, article d´opinió de Jordi Martínez Juan, regidor de Festes

“Un Mig Any més, un Mig Any històric”, article d´opinió de Jordi Martínez Juan, regidor de Festes

Aquest any viurem la 50ena edició del Concurs d’Olleta pel Mig Any d’Alcoi, un acte que, amb les Entradetes, tanca les celebracions que estem tenint durant el mes d’octubre des de l’any 1952. El Mig Any és una festa participativa on tots i totes celebrem la Festa al carrer. L’any passat vam veure la Glorieta plena al matí i al migdia i més gent que mai en les Entradetes. Des de les 6 de la vesprada, els carrers del centre van veure desfilar les filaes amb un nombrós públic al llarg de tot el recorregut, tant per Sant Nicolau com pel País Valencià i Sant Llorenç; un canvi que havien impulsat els primers trons i als qui cal felicitar per la iniciativa.

Han passat 52 anys des d’aquell primer concurs d’olleta i hem vist com, al llarg dels anys, ha anat evolucionant la Festa sense perdre la seua essència i fent canvis importants per adaptar-se a l’evolució de la societat, com ara el canvis de recorregut de tots els actes i que, tal com expliquen els veterans de les filaes: «Cap acte té el mateix recorregut que quan vam començar a eixir a Festes». I, sí, véiem com la Festa anava tenint canvis, però sempre els protagonistes eren els homes… fins fa uns anys.

A poc a poc, han anat entrant dones a les filaes, van anar estant presents en actes com les processons i l’Alardo i es van incorporar a les juntes directives; després van vindre les dianes, les esquadres, la Glòria, els sergents infantils i, enguany, tindrem la primera dona alferes, un fet que segur que en els pròxims anys deixa de ser notícia. I cal agrair a l’Associació de Sant Jordi el pas endavant que ha fet amb els canvis en l’ordenança, comptant amb el vot favorable de la major part de la directiva i dels primers trons que votaven representant les assemblees de les seues filaes. També l’Associació de Sant Jordi té per primera vegada una dona en l’Assemblea triada per elecció, la vocal Sílvia Gómez Maestro.

L’alferes moro 2025 serà Ana Gisbert Mira-Perceval, de la Filà Marrakesch, i farà història: serà la primera dona que representarà un càrrec d’aquesta importància a les Festes i segur que deixarà ben alt el pavelló. Cal recordar que enguany farà 10 anys que els Marrakesch van traure a la Diana una esquadra de dones i, ara, 10 anys després, continuen treballant per la igualat en les Festes. També cal felicitar l’alferes cristià, José Cortés Blasco, de la Filà Andaluces. Els contrabandistes són un exemple d’integració que també farà que Alcoi visca un fita històrica amb la primera esquadra especial formada per homes i dones. I no podem oblidar la figura del Mossén Torregrosa, Rafael Domínguez, que acompanyarà l’alferes en la defensa d’Alcoi de les hosts mahometanes.

Per part del bàndol moro, tindrem el capità en la Filà Abencerrajes, Indalecio Carbonell Pastor, una persona molt implicada en la societat alcoiana que lluitarà per conquerir la ciutat contra el capità cristià, Salvador Albero González, un gran cap aragonés que serà qui encapçale les tropes cristianes. I, com no?, el gran protagonista que ha donat sentit a la nostra festa, el Sant Jordiet. Serà Martín Bellver Sevila, de la Filà Domingo Miques.

Alcoi ha donat exemple de ser un poble tolerant i integrador que s’adapta als canvis i, ara, les Festes de Moros i Cristians estan demostrant que també tenen els mateixos valors que la nostra ciutat. Desitge a tota la ciutadania que visca un Mig Any de germanor, de celebració i tolerància.


193