Aquest diumenge 12 de gener, es va celebrar els Balls del Jesús o “Volteta de la Reina” a la Vila de Biar. I les càmeres d’Intercomarcal Televisió hem estat presents en aquesta celebració amb 500 anys d’història. Una emblamàtica tradició centenària la qual es va recuperar fa huit anys.
Els “Balls del Jesús” van estar en desús durant molts anys. Va haver-hi un intent de recuperació a la fi dels 80 del segle passat, que no va quallar. I en 2016, es va realitzar un altre intent i des de llavors, la festa ha anat creixent en popularitat i participació. Només, en plena pandèmia, es van paralitzar un any.
La finalitat d’aquesta festa antigament era que xics i xiques es conegueren i pogueren entaular amistat i, potser, fins i tot matrimoni.
La festa està organitzada per l’Ajuntament de Biar amb la col·laboració de l’Associació d’Estudis Tradicionals “Sagueta Nova” de Biar i el Grup de Danses de Biar, i que compta amb l’acompanyament de la Colla de Dolçaines i Tabals La Bassa La Vila de Biar.
Aquesta celebració comença amb una “versada als reis i virreis”. La “versada” és una ronda que es canta en honor als reis i virreis i participen les rondalles de Biar. Els actes dels Balls del Jesús segueixen amb la recollida dels participants, coneguda com l’“Arreplegà de les Ballaores”. Cal destacar que aquest acte està obert a qualsevol persona, no sols veí de Biar sinó també de poblacions del voltant que vulguen unir-se a ballar.
Els balls es caracteritzen per les melodies de les dolçaines i els tabals, i pel llançament de confits del rei i el virrei a les seues respectives parelles. El ball, que obri el rei i la reina, i al qual més tard se sumen els virreis i la resta de participants, es realitza en tres parts: la “Volteta de la Reina”, “Les Danses” i la “Volteta del Rosari”.
En definitiva, els “Balls de Jesús” són una bona oportunitat per a experimentar i conèixer una part de la història i la cultura de Biar, i una manera de gaudir d’una tradició centenària.