Des del dia 9 fins el dissabte 13 de maig, serà possible veure en directe per Intercomarcal Televisió tots els actes festers.
També a través de www.intercomarcal.com o del nostre Facebook (Intercomarcal Televisión) podran seguir els actes en directe.
El dia 9 de maig, a les 12 hores, oferirà una programa en directe previ a les festes A les 19:30 de la vesprada, la Colla de Dolçainers i Tabals “Bassa la Vila” farà un passacarrer elegant i ple de sentiment. Després de pegar la volta al poble i acabar a la plaça, serà el torn de la prova de campanes, que reuneix els veïns sota el campanar de l’església Nostra Senyora de l’Asunció. Allí, els campaners, de manera manual, fan sonar les campanes amb els seus característics tocs. Primer, una per una i després, totes en conjunt.
La torre de l’Asunció compta amb huit campanes i un campanó, de diversos segles. D’elles, la més antiga anomenada “La Tercera” està catalogada com a Bé d’Interés Cultural (BIC). Després de la prova, els festers acudiran als masets a donar compte del sopar preparat per cadascuna de les comparses. A les 23.45 hores, es concentraran en la Plaça d’Espanya amb la seua banda de música per a la desfilada que els portarà fins a la Plaça de la Constitució. Després es dispararà una alborada de focs artificials amb l’objectiu d’anunciar que Biar ja està en festes.
Divendres dia 10 de maig, a les 12:00 hores, serà el Rés de l´Àngelus. Per la vesprada, a les 17:00 hores, l´ Entrada de Moros i Cristians, per Intercomarcal Televisió.
Aquests dies tornem en directe amb tots els actes de Festes de Moros i Cristians de Biar a la televisió Intercomarcal.
La cobertura tècnica d’enguany comptarà amb una dotació de tres càmeres per a no perdre ni un detall de l’espectacle de l´Entrada i de tots els actes festers, captar l’emoció i la resposta del públic i dels protagonistes de la festa: capitans, ballets, esquadres especials i tots els protagonistes de la festa.
Amb un gran desplegament tècnic, posarem en valor el detall i el desenvolupament de l´esdeveniment de les festes per a tota la provincia.
GUIÓ D´ACTES:
Prop de 2.000 festers, el 80% de la població participen en l’Entrada de Moros i Cristians, que se celebra el dia 10 de maig. Les quatre comparses del bàndol cristià (Blanquets, Blavets, Maseros i Estudiants) obriran una desfilada en el qual les capitanies ofereixen tot un espectacle. Després li arribarà el torn als moros (Vells, Tariks i Nous). L’acte s’inicia a les 17.00 hores en la Torreta.
En finalitzar l’Entrada es procedirà a la Baixada de la patrona des del santuari fins a l’església de l’Asunció. En aqueix moment, s’encendran les fogueres en la muntanya il·luminant el trajecte de la Mare de Déu de Gràcia.
En el segon dia de festes, 11 de maig, el Ball dels Espies és l’acte més representatiu. Singular i únic compta amb una gran tradició. A la vesprada, després de l’ambaixada de Moros i Cristians amb la conquesta del castell pel bàndol moro, els espies es preparen per al seu ball per al trasllat de la Mahoma al castell en la Plaça de la Constitució. L’acte consta de quatre parts: la Medició del Espies, l’ambaixada, el ball i el carro de la Mahoma.
El dia 12 és el torn del bàndol cristià. A la vesprada, es rememora el campament que el rei Jaume I va situar per a conquistar la vil.la. Després de la guerrilla i l’ambaixada, l’efígie de Mahoma, es retirarà de la fortalesa i emprendrà la seua marxa a Villena. Una vegada que el bàndol de la creu és l’amo de la plaça, s’inicia la processó en honor a la Mare de Déu de Gràcia.
Les celebracions es prolonguen fins al divendres 13 de maig, quan després d’acomiadar a la Patrona de la vil.la la Mare de Dèu de Gràcia, les diferents comparses procediran a realitzar la «Tancada de banderes», acte que tancarà les festes de Moros i Cristians.