Vicent Brotons va dur a terme la conferència- col-loqui “La tracendència del Tractat d´Almisrà i ls quaranta anys de la Recreació Històrica”. Ell és professor de la Universitat d´Alacant.
Qui en Xàtiva voldrà entrar, sobre nós haurà de passar Aquesta fou la ferma contestació que el rei Jaume I donà a linfant Alfons de Castella, en les negociacions que tingueren lloc a Almisrà el 24,25 i 26 de març de 1244 i on tots dos signares el conegut Tractat dAlmisrà.
I val a dir que tots aquells que any rere any han estat fidels a la cita, a la representació teatral que el poble dEl Camp de Mirra ofereix daquest fet històric, ja lhan pogut escoltar, si més no, quaranta vegades. Quatre dècades ininterrompudes recordant-nos que aquella fermesa del Conqueridor fou la clau perquè totes aquelles terres, de més enllà del Xúquer, esdevingueren valencianes. I és que gràcies als habitants daquest petit poblet de les Valls de Mariola, gràcies al seu Tractat, tots hem aprés una mica més dhistòria. Una història que durant tants segles ens havien amagat. I ara sabem que som fruit daquell Tractat, que amb tanta dignitat han representat al llarg de quaranta anys.
El dissabte 9 dabril, Camp de Mirra va voler recordar com van ser els inicis i la trajectòria esdevinguda al llarg daquestes quatre dècades. Així, per una banda, el professor de la Universitat dAlacant Vicent Brotons i Rico ens feu una xarrada sobre La transcendència del Tractat dAlmisrà i els 40 anys de la recreació història. Un recorregut per la figura daquest rei en el teatre popular català. Una xarrada que impartí fa uns anys en la Universitat Catalana dEstiu de Prada.
I concretament el professor Brotons se centrà en la figura del rei en tres peces teatrals: Don Jaume I el Conquistador, segons la versió de la sarsuela rock de La Trinca; lAmbaixada Cristiana dAlcoi; La rendició de Petrer i , com no podia ser duna altra manera, el text teatral del Tractat dAlmisrà. Un text que primerament escrigué Francesc Gonzàlez Mollà i que es representà de 1977 a 1983, després Salvador Domènech Llorens nescrigué un de nou lany 1984 i els professors de la Universitat de València, Maria Conca i Josep Guia, lany 1994 varen corregir la sintaxi, lortografia, així com també afegiren alguna escena més. En aquest recorregut, Brotons criticà la manca de rigor històric dalguns textos, en especial de moltes Ambaixades de Moros i Cristiana, i incidí en la dignitat del text del Tractat, així com de lesforç desinteressat que fan, any rere any, tants campers i camperes.
Font: http://blocs.mesvilaweb.cat/vicentluna/?p=268232
VIdeo: Intercomarcal TV