Un anys més, com tots els 22 d’agost des de 2011, desenes de persones de totes les comarques valencianes han retut homenatge a l’escriptor de Castalla, Enric Valor i Vives en el dia del seu naixement fa 113 anys. Enguany aquest homenatge s’ha fet extensiu al poeta Vicent Andrés Estellés, en el centenari del seu infantament. Per això, l’ALBA DE VALOR ha pres un nom més llarg, ALBA DE VALOR & CENT D’ESTELLÉS.
Els organitzadors, el CENTRE CULTURAL CASTELLUT i l’ATENEU CULTURAL REPUBLICÀ, de Petrer, junt a moltes altres entitat cíviques i cultural del Migjorn valencià, han convocat a la ciutadania a celebrar l’eixida del sol a l’alt de Guisop, a la serra del Maigmó, i fer-ho en honor dels dos escriptors valencians. Partint de Petrer, uns, i d’altres de Castalla, i fent l’ascens en exigent caminada a l’esmentat alt, de 1250 m. d’altitud, s’han aplegat en el cim més d’un centenar de persones vingudes d’arreu i de totes les edats —des d’alguns mesos de vida a més de vuitanta anys— i allí s’ha desplegat un acte festiu, literari, musical de marcat accent reivindicatiu a favor de la llengua i la cultura del poble valencià.
L’eixida del sol s’ha celebrat amb música de dolçaina i tabal a càrrec de la colla El Terròs, de Petrer, i amb una figura de la Muixeranga de les Valls del Vinalopó. Seguidament, els representants de les entitats culturals, han explicat el sentit de l’acte, han recordat diverses efemèrides culturalS, estellesianes i valorianes i han expressat un seguit de reivindicacions per la llengua, la cultura i la identitat, tot posant l’accent en la necessitat d’obertura de la Casa d’Enric Valor, a Castalla, una radiotelevisió valenciana més compromesa en la nostra realitat, una escola que no atempte contra el drets lingüístics i civils dels infants i els jóvens i una política més ferma en defensa de la llengua front les agressions continuades des de diversos estaments de l’estat i, fins i tot, de la mateixa Generalitat Valenciana, en moltes ocasions.
Seguidament, un significatiu grup d’assistents, han llegit textos d’Enric Valor i de Vicent Andrés Estellés. La rondalla musical autodenominada els “Albadets” ha posat les cançons acompanyats pels assistents. Una sentida i divertida “Jota del castellut” ha servit de punt i final a l’actuació en què no ha faltat el reivindicatiu “Tio Canya”.
Per acabar, Natàlia Gisbert, guanyadora del Premi de Narrativa Enric Valor, de la Diputació d’Alacant, ha fet un sentit parlament a favor de la llengua i la cultura i ha brindat amb tothom pel futur del nostre redreçament nacional.
De nou, la solemne Muixeranga, acompanyada emotivament d’una nova torre humana, ha servit de cloenda per a la celebració restant convocats totes i tots —i molts més— per a l’ALBA DE VALOR-2025.