Hui hem conegut de prop les danses de Castalla que enguany se celebren els dies 20, 21 i 22 de setembre. Per aquesta raó des dIntercomarcal hem volgut conèixer de prop la importància d’aquestes danses dins del panorama tradicional i etnogràfic valencià. Allà vam conèixer a alguns membres de la Comissió de La Dansa Castalla que ens n’han explicat la història, la indumentària, el ritual i importància.
La Dansa de Castalla és una manifestació cultural que forma part de les festes relacionades amb el cicle agrícola, és d’origen incert, encara que perfectament documentada a la fi del segle XIX. Destaca per conservar la figura de dos reis i dues reines com a caps de dansa, a més dunes figures coreogràfiques i uns encreuaments senzills però duna riquesa plàstica destacable. Gràcies a la declaració com a bé de rellevància local immaterial des de Castalla saposta per garantir la pervivència d’aquesta manifestació cultural i la conservació dels seus valors tradicionals.
A més a més les danses també conserven la figura de les carasses, eixos personatges grotescos , burlons i satírics que disfressen la seua identitat per a bambar durant la dansa i importunar el public assistent, així com els balladors i balladores. Sobre les carasses vam parlar amb Teresa qui a més ens va regalar una.
També vam aprofitar per a conèixer Juan Carlos, el Rei d’enguany, a Sonia, la Presidenta de la Comissió i a Alfonso, Paqui i Nuria que molt amablement ens van mostrar el vestit tradicional de les Danses de Castalla.
Des dIntercomarcal TV els convidem a veure aquest reportatge i com no, a visitar i conèixer aquest patrimoni etnogràfic que conserven a Castalla.