Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Cocentaina

Així serà la I Jornada Internacional sobre el  barroc i el pintor Paolo de Matteis

 

El 13 i el 14 de setembre, la Vila Comtal esdevindrà l’epicentre del barroc amb la presència de professionals i experts en la matèria, els quals impartiran diverses conferències i xarrades. 

 Una comitiva contestana formada per membres de la Pia Unió Mare de Déu del Miracle, l’Ajuntament de Cocentaina i veïns i veïnes de la localitat, va visitar a principis d’agost Orria-Piano Vetrale (Itàlia), lloc de naixement del pintor napolità Paolo de Matteis, del qual Cocentaina atresora el millor conjunt de pintura barroca decorativa a Espanya.

Aquests llenços es conserven al Monestir de la Mare de Déu del Miracle des del 1697,  encarregats per Francesc de Benavides Dávila i Corella, aleshores comte de Cocentaina i virrei de Nàpols, per tal de lliurar-los a la comunitat de clarisses que, a més a més, també són les encarregades de guardar la icona de la Mare de Déu del Miracle, «la Mareta», patrona de la localitat des del 1520.

 

A més de formalitzar l’agermanament de les dues poblacions, tres artistes contestans (Inma Ribelles, Luis Ardevínez i Norma Prats) van participar en el festival «Il Pennello d’Oro», traslladant fragments dels llenços de Matteis i paisatges significatius d’ambdues localitats en un dels murs pròxims a la casa natal del pintor.

Aquesta activitat és el preàmbul de les I Jornades Internacionals d’Art Barroc i Paolo de Matteis, que se celebraran entre el divendres 13 i el dissabte 14 de setembre gràcies a l’Ajuntament de Cocentaina, la Seu de la Universitat d’Alacant (UA) a Cocentaina, IVCR+i i la Pia Unió.

La primera de les activitats de les Jornades tindrà lloc el divendres 13 de setembre a les 18 hores. Serà una visita guiada a càrrec de les restauradores Inmaculada Ribelles i Rosa Roman (de l’IVCR+i) al Monestir de la Mare de Déu del Miracle i, tot seguit, a les 18:30, es donarà la benvinguda a tots els participants de les jornades, incloent-hi la comitiva procedent d’Orria-Piano Vetrale. Poc després, a les 19 hores, començarà la conferència inaugural, la qual serà impartida per Pablo González, director del Museu de Belles Arts de València. El dia finalitzarà amb un concert de música barroca a càrrec del grup A L’ANTIGA, que tindrà lloc en el Palau Comtal amb un cost de 5 euros.

 

 

Programa d’activitats complet

 

L’endemà, el dissabte 14 de setembre, s’iniciarà la jornada en el Centre Social Real Blanc a les 9 hores amb la recepció dels assistents. Tot seguit, podrem gaudir de diverses conferències com «Il tema della pittura di transizione nei dipinti cilentani di Paolo de Matteis» (09:30 hores) a càrrec de Gianni Citro, president de la Fondazione Meeting del Mare; «Cocentaina i la pintura valenciana del barroc» (10:30 hores) amb Vicent Marco, director del departament de pintura antiga i del segle XIX de la casa de subastes Ansorena; «Los lienzos de la Iglesia de San Jorge. Hospital de la Caridad. Sevilla» (12 hores), a càrrec de Valle Pérez, tècnica en estudis històrics i arqueològics de l’Institut Andalús del Patrimoni Històric; «Caravaggio y el origen del Barroco pictórico» (13 hores), a càrrec de Matteo Mancini, professor titular de la Universitat Complutense de Madrid en el departament d’història de l’art; i, ja a la vesprada, «Luca Giordano. Maestro de Paolo de Matteis y renovador de la pintura en la corte de la monarquía hispánica» (16 hores), a càrrec de Víctor Mínguez, doctor en història de l’art per la Universitat de València i catedràtic d’història de l’art en la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana.

A les 17 hores començarà un debat-col·loqui amb tots els conferenciants i assistents a les jornades. Tot seguit, a les 18 hores, Elisa Doménech, tècnica de patrimoni de l’Ajuntament de Cocentaina, durà a terme una visita guiada per bona part del patrimoni barroc de Cocentaina. Cal recordar que l’assistència a totes les activitats de les jornades és lliure i totalment gratuïta i les conferències podran seguir-se en directe a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Cocentaina.

 

Larissa Timofeeva, directora del Secretariat d’Extensió Universitària de la Universitat d’Alacant (UA), ha recordat que «la seu universitària a Cocentaina, amb quasi 30 anys d’història, és la més antiga amb activitat de tota la xarxa. Per altra part, la nostra col·laboració en aquestes jornades abasta tres línies de treball: en primer lloc, dotem d’un aval acadèmic a les jornades; possibilitem la participació d’un dels ponents; i, finalment, esperem facilitar en el futur la publicació d’un llibre que incloga totes les ponències de l’activitat».

Segons Joanjo Llorens, director de la revista de la Pia Unió Mare de Déu del Miracle, «aquestes jornades són molt importants per a nosaltres perquè, un dels objectius principals, és reivindicar l’obra artística de Paolo de Matteis per tal de poder continuar amb la tasca de la restauració de les obres que es conserven al Monestir de la Mare de Déu. Estem molt emocionats amb tots els preparatius, especialment amb la gran qualitat de les ponències, i volem animar a tot el món a assistir. De segur, gaudiran tant o més que nosaltres».

En paraules de Paco Payà, regidor de Patrimoni, «aquesta és una oportunitat única per conéixer la vida i l’obra de Paolo de Matteis, un dels autors italians més importants i, a la vegada, menys coneguts a la nostra terra; a més d’endinsar-se en el barroc de la mà de docents, investigadors i d’experts de primer nivell».


197