Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Cocentaina

Cocentaina defineix les seues línies estratègiques per al compliment de l’Agenda 2030

Es pretén integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en la planificació estratègica del municipi amb l’assessorament de la Fundació Empresa Universitat d’Alacant (FUNDEUN).

 

L’Ajuntament de Cocentaina llança un projecte per a integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en la planificació estratègica del municipi. Aquest projecte, finançat per la Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, compta amb l’assessorament expert de la Fundació Empresa Universitat d’Alacant (FUNDEUN) en matèria de sostenibilitat i Agenda 2030. L’objectiu és alinear les polítiques locals amb els grans reptes globals i crear un model de municipi més sostenible.

 

Aquest projecte busca establir un full de ruta clara que guie Cocentaina cap al compliment dels ODS, centrant-se en prioritats estratègiques que impacten directament en la comunitat. Per a aconseguir-ho, s’està duent a terme una anàlisi exhaustiva de la situació actual del municipi en relació amb els ODS, i s’involucrarà a totes les àrees de l’Ajuntament i a la ciutadania mitjançant tallers i accions participatives.

 

L’alcalde de Cocentaina, Jordi Pla, ha destacat que «aquest projecte és un pas ferm cap a un futur sostenible. Volem que l’Agenda 2030 siga part de la nostra identitat com a municipi, no tan sols en l’àmbit de polítiques públiques, sinó també com un compromís de tota la comunitat».

 

FUNDEUN, com experts en sostenibilitat, aporta la seua metodologia pròpia de diagnòstic i seguiment dels ODS, adaptada a la realitat local de Cocentaina. Anteriorment, FUNDEUN ha implementat amb èxit projectes similars en municipis com Ibi i Torrevella, dintre del marc del programa ComODSval, cosa que ha permés el desenvolupament de ferramentes útils per al compliment dels ODS en contextos locals.

 

Raquel Díaz, directora d’Innovació i Finançament en FUNDEUN ha explicat les claus: «hem treballat amb èxit en diferents municipis de la Comunitat Valenciana. La clau està a adaptar els ODS a la realitat local, i Cocentaina té una oportunitat única per a liderar aquest canvi».

 

El projecte inclou la creació d’un comité de sostenibilitat en el qual participen membres del govern local i, a més a més, es duen a terme tallers de prospectiva on s’analitzen escenaris futurs sota el lema «La Cocentaina sostenible que tots volem», fomentant la participació activa de la ciutadania i de grups representatius del municipi.

 

També es duen a terme tallers de prospectiva, on s’analitzen escenaris futurs per a construir «La Cocentaina sostenible que tots volem», involucrant a la ciutadania i grups representatius del municipi. Entre les pròximes accions, destaquen una sèrie de programes de ràdio adreçats a sensibilitzar a la població sobre l’Agenda 2030 i un taller d’escenaris de futur que es durà a terme en novembre.

 

Aquest projecte té com a objectiu no tan sols diagnosticar la situació actual de Cocentaina, sinó també crear una estratègia integral que implique garantir un compliment real dels ODS. Cocentaina s’uneix, així, als municipis que estan liderant el canvi cap al desenvolupament sostenible, demostrant que les accions locals tenen un impacte global. Per això, l’Ajuntament de Cocentaina convida a tota la ciutadania a participar activament en aquest procés i contribuir a la construcció d’un futur més sostenible per a tots.

 


190