A més a més, Fernando Martínez López, el Secretari d’Estat de Memòria Democràtica, ha signat el Llibre d’Honor de la Vila Comtal i clausurat les III Jornades de Memòria Democràtica.
El dijous 17 d’octubre, amb motiu de la cloenda de les III Jornades de Memòria Democràtica de l’Alcoià i el Comtat, el Secretari d’Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez López, ha visitat Cocentaina; sent rebut a les portes de l’Ajuntament per l’alcalde, Jordi Pla, acompanyat per diferents regidors del govern i l’oposició; així com per membres del Fòrum per la Memòria Democràtica de l’Alcoià-Comtat, destacant el seu president, Àlex Barber. Tot seguit, la comitiva ha pujat al Saló de Plens, on el Secretari d’Estat ha signat el Llibre d’Honor de Cocentaina.
En acabar, la comitiva s’ha dirigit a l’antiga fàbrica on, recentment, s’han trobat diferents pintures de la Guerra Civil, entre elles un mural de grans dimensions en el qual apareix un obrer o soldat republicà colpejant una hidra amb els caps dels tres dictadors feixistes de l’època: Mussolini, Hitler i Franco.
Pere Ferrer, del Centre d’Estudis Contestans (l’entitat contestana que ha fet la troballa), ha acompanyat la comitiva, fent les corresponents explicacions històriques. Finalment, el Secretari d’Estat ha promés que, des del Govern d’Espanya, s’invertirà en un estudi en profunditat d’aquestes troballes, atesa la seua importància a escala nacional i, fins i tot, europea.
Segons Fernando Martínez, Secretari d’Estat de Memòria Democràtica, «he tingut la sort de conéixer aquests murals i m’he quedat bocabadat perquè no m’ho esperava. He vist murals similars en fotografies dels anys de la guerra d’Espanya. I el fet que n’hi haja un que es puga restaurar, és una bona idea. Tot i que el primer que cal fer és documentar-ho bé: qui el fa, qui estava allí… Perquè, a partir d’ací, tindrem més llum per a conéixer-ho millor».
En paraules de Jordi Pla, alcalde de Cocentaina, «vull agrair al Secretari d’Estat la seua proximitat i predisposició, així com el suport que ens ha transmés per part del Govern d’Espanya pel que fa a la posada en valor d’aquestes troballes úniques a tot l’Estat. Gràcies a l’estudi que sufragarà el Govern, podrem conéixer qui va dur a terme aquestes pintures, els noms dels soldats aquarterats en aquest indret i tantes altres dades rellevants que no faran una altra cosa que reafirmar la importància d’aquestes troballes».