Lajuntament ha subscrit un conveni amb les monges Clarisses per al trasllat i lassegurança del llenç «Santa Clara ante los sarracenos» de Paolo di Matteis. Fa menys dun any es traslladaven les tècniques i la subdirectora general de Cultura i Patrimoni de lIVCR+i, Gemma Contreras, al monestir de la Mare de Déu del Miracle per conéixer el conjunt pictòric barroc del segle XVII i acordar amb lalcaldessa contestana, Mireia Estepa, i amb les monges Clarisses la restauració duna de les peces més grans que conté el monestir.
Lalcaldessa de Cocentaina explica que al conveni signat aquest dimarts 11 de febrer lajuntament adquirix el compromís de sufragar les despeses del trasllat del llenç a lInstitut Valencià de Restauració per a la seua restauració i devolució al lloc dorigen, collaboració que ve motivada per la celebració del V centenari del miracle de la patrona del municipi per al qual shan programat diversos actes que inclouen la restauració del quadre del pintor napolità, encarregat pel comte de Cocentaina, D. Francisco de Benavides y Corella, a finals del s.XVII.
El conveni tindrà una durada de tres anys, període que abasta des del desmuntatge i trasllat de la peça fins a la seua devolució, tenint en compte que la intervenció del quadre tindrà una duració aproximada de 2 anys i mig. Lajuntament es farà càrrec del cost de lassegurança i el trasllat, aproximadament 4.500 i les monges Clarisses es comprometen, per la seua banda, a no traslladar el quadre del seu lloc dorigen i a mantenir lesglésia oberta per a la seua contemplació.
Mireia Estepa comenta que «estem molts satisfets, en primer lloc, per haver aconseguit que lIVCR+i es faça càrrec de la restauració del llenç duna de les joies del barroc que està a Cocentaina i, també, perquè açò és una inversió en la conservació del ric patrimoni sacre del nostre poble. Han sigut moltes les gestions que shan fet i molt lesforç dedicat però ja estem més prop de lobjectiu i aviat el Paolo di Matteis serà traslladat a València».
El quadre supera els 3m dample i serà el sisé que es restaura, dun total de 10 que hi ha. En 2019 Gemma Contreras assegurava que «serà molt més que restaurar un quadre», ja que suposa també una important tasca d’investigació i documentació de l’art barroc, els resultats de la qual es presentaran al I Congrés Internacional del Barroc que preparen la Universitat d’Alacant, la Universitat de Valencià amb l’IVCR+I, i que tindrà lloc a Cocentaina.