Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Cocentaina

La Fira de Cocentaina busca formats alternatius a la celebració tradicional

La Fira de Cocentaina busca formats alternatius a la celebració tradicional

• Treballa en tres possibles escenaris, segons l’evolució de la pandèmia, amb solucions adaptades a cadascun d’ells

Cocentaina, 29 de juny de 2020
L’Ajuntament de Cocentaina i, concretament, la seua regidoria de Fira baralla diferents escenaris davant la situació sanitària provocada pel Covid-19 i treballen en el desenvolupament de formats alternatius per a celebrar la 674 edició de la Fira de Tots Sants en aquest any 2020. Garantir la seguretat i preservar la salut de tots els assistents serà, sens dubte, la prioritat a la qual, a més, se sumen les restriccions d’aforament, distància interpersonal i desinfecció de totes les instal•lacions. Uns condicionants que fan necessari un replantejament en l’organització i celebració d’aquest esdeveniment tal com el coneixíem fins hui.

La regidora de Fira, Eugenia Miguel, s’estrena en el càrrec amb un repte inimaginable fa un any, quan arrancava la legislatura. Durant aquests últims mesos, el departament de Fira ha estat fent un seguiment exhaustiu de l’evolució de la pandèmia. En aquest sentit, i amb les dades amb els quals compten actualment, s’ha decidit treballar en tres escenaris possibles per a mantindre viva l’edició d’aquesta 674 Fira de Cocentaina.
Segons ha explicat la regidora, “el format tal com el coneixem està totalment descartat. En aquesta nova realitat que ens deixa la crisi sanitària que estem vivint, no podem assumir el volum de persones assistents i participants que teníem fins l’any passat, ni garantir la distància de seguretat. No obstant això, tenim altres opcions que suposarien no deixar buida de contingut aquesta Fira 2020”.

Aquesta decisió es fruit del consens treballat amb tots els grups polítics en la comissió de Fira. També ha estat exposat en el Consell de Fira coincidint, tots els agents involucrats, en la necessitat de trobar alternatives al format tradicional per poder seguir endavant amb la celebració.

En el cas que la solució de la pandèmia evolucione de manera positiva a Espanya i puguem mantindre aquesta situació que vivim des que va acabar l’estat d’alarma, “celebraríem la Fira amb un format molt més reduït, amb zones delimitades en diferents parts del poble i amb aforaments controlats” explica l’edil de Fira. Si la cosa empitjorara i haguérem de tornar a un estat d’alarma en alguna de les seues fases (sempre que no siga el confinament total), estem estudiant la manera de poder celebrar activitats culturals i alguna comercial com a exposicions o venda de productes locals, de forma molt restringida quant a presència i combinant-ho amb un gran suport digital, en totes les plataformes i formats dels quals puguem disposar: web, xarxes socials, aplicació o esdeveniments virtuals. Finalment i si es donara la situació a la qual ningú desitja tornar, és a dir, haver de confinar-nos de nou, “mantindríem un format digital. Estem treballant en totes les possibilitats que ens ofereix la tecnologia per a presentar una versió online de la Fira de Cocentaina” ha assenyalat Eugenia Miguel.

L’alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa ha oferit una visió en clau estratègica i econòmica del que suposa la celebració d’aquest esdeveniment per al municipi. “La Fira és un dinamitzador econòmic excepcional no sols per a Cocentaina, sinó per a municipis de voltant i per als expositors, per als qui aquest esdeveniment suposa una font d’ingressos molt important dels seus respectius negocis”. I ha continuat, dient, “amb la situació que hem viscut i amb unes previsions econòmiques molt preocupants, hem de fer tot el que siga a la nostra mà, respectant per descomptat les mesures de seguretat i prevenció establides, per a conservar el dinamisme de la riquesa del nostre poble”.

La Fira de Cocentaina, ha arribat fins ací a través de segles, pestes, epidèmies, guerres, conflictes socials, èpoques de pau i de progrés i, sobretot, per la voluntat decidida d’un poble que, sense oblidar el passat, cerca amb treball un futur de superació i d’integració social. L’esdeveniment és un fidel reflex d’aquest esperit lluitador, de l’evolució a través dels segles, de l’adaptació als temps. El que era un mercat comarcal agrícola i ramader s’ha convertit en un aparador de les activitats agrícoles i ramaderes de sempre, al costat de l’exposició de maquinària agrícola i mitjans d’automoció, activitats artesanals, mercat àrab, mercat medieval, exposició tecnològica, turística i una infinitat d’activitats complementàries. Ara és el moment de redefinir com serà la Fira en aquesta nova realitat.


207