– El Centre Cultural El Teular de Cocentaina torna a ser l’epicentre de l’esdeveniment organitzat pel Fòrum memorialista de l’Alcoià i el Comtat
– Cada any, l’Associació Sociocultural ‘La Desbandá’ recorre en forma de manifestació el mateix recorregut que van haver de fer milers de persones l’any 1937
Cocentaina, 28 de setembre de 2023
Les II Jornades de Memòria Democràtica a l’Alcoià i el Comtat continuen amb la visibilització de l’atac a civils conegut com ‘La Desbandá’. Durant el segon dia d’aquest esdeveniment que va estar presentat per Maite Pérez, el protagonista va estar la marxa a peu que milers de persones van haver de fer de manera forçada el febrer de 1937 i que cada any es recorre, en manifestació i per tal d’aprofundir en els fets, el mateix trajecte.
La rellevància de donar visibilitat a aquests fets permet mostrar una etapa de la història d’Espanya que encara hui dia arriba a famílies i familiars que van viure aquells tràgics moments. Així mateix, la difusió entre la societat impulsa la presa de consciència, per tal de no repetir els errors del passat.
En aquest sentit, el president de l’Associació Sociocultural ‘La Desbandá’, Rafa Morales, va emfatitzar la tragèdia d’aquests fets, dels quals hi ha un testimoni visual gràcies al doctor Norman Bethune, qui, a més, va ajudar a la gent que fugia dels atacs, per terra, mar i aire, a les ordres del general Queipo de Llano i amb la col•laboració de l’aviació italiana i l’exèrcit nazi. En aquell moment, Bethune va afirmar que “no érem pardals, sinó persones que no teníem una altra eixida”. El president de l’associació també va afirmar que el que va ocórrer va ser “un assaig del qual posteriorment seria la Segona Guerra Mundial”.
Per altra banda, la vicepresidenta de l’Associació Sociocultural ‘La Desbandá’ va oferir una mirada femenina d’aquells fets que “van ser ocultats perquè van ser la vergonya més gran del franquisme i del feixisme”. “Queipo de Llano, a través de les ordres que enviava per la ràdio, instigava a matar a homes rojos i republicans i a violar i assassinar a les dones roges i republicanes”. Segons les dades de què disposen en l’associació, aquella fugida estava formada, principalment, per dones de les quals “s’apodera el pànic i l’horror per tot el que els venia darrere”. “Les dones van ser les que van organitzar la marxa, es van convertir en el suport de la família”.
Finalitzada la conferència, es va projectar el documental ‘La huella de La Desbandá’, que va permetre il•lustrar als assistents sobre la iniciativa que any rere any suma a centenars de persones per tal de recórrer a peu aquella ‘carretera de la mort’ i que ofereix testimonis vius d’aquella massacre, a més d’actes culturals, històrics i de memòria sobre tots els fets que van succeir al llarg de l’època en aquell trajecte.
Cal destacar també que les II Jornades de Memòria Democràtica a l’Alcoià i el Comtat tindran la pròxima cita el dissabte 30 de setembre, a partir de les 19 hores, en el Centre de Cultura i Sala Pintor Jover de Muro. En aquest lloc s’inaugurarà i presentarà l’exposició dedicada a la depuració dels mestres a través de quaranta dones de la València republicana i que anirà acompanyada d’una conferència de la mà de la presidenta de l’Institut Obrer, Cristina Escrivà. Posteriorment, es projectarà el documental ‘La presó de les dones. La repressió franquista’.