El Curs Escolar 2023-2024 s’iniciava al setembre amb la tan esperada obertura del Bosco que, després de 30 anys de lluita constant demanant la unificació, per fi es feia realitat. A més a més, cal destacar que, enguany, hi ha hagut un augment significatiu en el nombre de matriculacions, comptabilitzant vora 2.400 alumnes entre el CEIP Real Blanc, el CEIP Bosco, el Col·legi Sant Francesc d’Assís, l’Escola Infantil Municipal Sant Hipòlit, l’IES Pare Arques i la FPA Beniassèn.
Al llarg de l’any, des de la Regidoria d’Educació, s’han programat una sèrie d’activitats per tal d’acostar la cultura i les tradicions a tots els alumnes de Cocentaina, grans o xicotets; començant per la lectura del Tirant lo Blanch, l’actuació dels «Ferralla» al Correllengua del 9 d’octubre, la de Dani Miquel i les Feretes d’À Punt, la visita de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la qual va oferir un matí ple de jocs a la plaça del mercat amb l’objectiu de fomentar el valencià; dos contacontes amb motiu de la Setmana del Llibre, l’espectacle didàctic musical amb Terra Brass, a través del qual els alumnes d’infantil conegueren distintes èpoques de la música; així com el cicle «Cinema en valencià».
Cal no oblidar que les associacions de Cocentaina han oferit als alumnes diverses extraescolars com el bàsquet, la música, l’art, el teatre, els escacs o la muixeranga.
Així mateix, també s’ha apostat per la millora de les instal·lacions dels centres educatius. De fet, el CEIP Bosco ja compta amb una aula Innova totalment equipada amb un mobiliari mòbil que facilita el fet de poder treballar per projectes; l’Escola Infantil Municipal, en canvi, ja gaudeix d’un protector contra el sol per tal que els més menuts puguen jugar a l’ombra en el pati; i, pel que fa al CEIP Real Blanc, se li ha proporcionat una sèrie de material entre pissarres, mobles o taules. Una altra de les novetats ha estat la decisió de tornar a dotar a les AFES del CEIP Bosco i del CEIP Real Blanc d’una subvenció que havien deixat de percebre fa anys.
Per altre costat, dintre de la Biblioteca Municipal, també s’han oferit diversos serveis i iniciatives adreçades als més menuts, començant per la campanya de foment pel gust lector que, sota el títol «L’aventura de llegir», ha reunit a xiquets i xiquetes d’entre 3 i 9 anys. En canvi, la campanya «Créixer llegint» ha estat adreçada als xiquets i les xiquetes d’entre 0 i 3 anys i les seues famílies.
No obstant això, els adults també han tingut el seu espai propi a la Biblioteca Municipal amb la formació d’usuaris i alfabetització informacional «Una finestra al món» o els dos grups de lectura «Parlem de», un en valencià i altre en castellà.
D’altra banda, amb l’objectiu que les famílies contestanes puguen conciliar en les seues vides, han continuat duent-se a terme les Escoles de Nadal, de Pasqua i d’Estiu. Tres serveis completament gratuïts que, com ja va sent habitual, exhaureixen totes les seues places en poc temps.
Berta Iñíguez, regidora d’Educació, ha valorat molt positivament aquest curs i ha assegurat que «des de l’estiu passat i durant tot el curs escolar, conjuntament amb els equips directius de tots els centres educatius del poble, hem treballat de valent per tal d’oferir la millor educació, ensenyaments, aprenentatges i valors a l’alumnat de Cocentaina. Tot i això, ens ha tocat viure moments complicats per a l’Educació en el País Valencià. Des de Conselleria han decidit pujar les ràtios de les aules del primer nivell del segon cicle d’Educació Infantil (3 anys) d’algunes localitats, com és el cas del nostre poble, adduint que en Cocentaina ha augmentat el nombre de nascuts el 2021, cosa que és falsa. Per aquest motiu, hem dut a terme un recurs d’alçada davant del director general de Centres Docents. Malgrat aquesta situació, continuarem fent tot el possible per a millorar les instal·lacions dels nostres centres, així com la qualitat de la nostra educació».