Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Cocentaina

L’alpinista Sonia Casas ens parla de la seua trajectòria i de trencar rols de gènere amb la projecció del documental «Dones guies de muntanya»

El divendres 4 d’octubre al Centre Social Real Blanc s’hi projecta el documental «Dones guies de muntanya» per donar a conéixer la participació de les dones en els esport de muntanya.

 

El Centre Excursionista Contestà de Cocentaina (CEC) presenta l’activitat de visualització del documental «Dones guies de muntanya» en la qual, a més a més, participa la seua protagonista l’alpinista professional Sonia Casas Torcida. L’audiovisual es presenta el divendres 4 d’octubre a les 19:30 hores en el Centre Social Real Blanc de Cocentaina.

 

L’objectiu principal d’aquest documental és mostrar als amants de la muntanya la importància del paper de les dones en aquest esport i la rellevància de la figura de Sonia Casas com a referent. Una esportista que atresora una llarga i dilatada trajectòria en la qual ha hagut de fer front a les discriminacions de gènere patides dins de les activitats de risc, tradicionalment considerades pròpies d’homes.

 

Sonia Casas, alpinista i guia d’alta muntanya, té experiència en escalada d’altitud de muntanyes com l’Alpamayo en la serralada dels Andes, el Kilimanjaro en Tanzània o fins i tot el Bamongo en l’Himalaia.

 

Aquesta sessió té una durada de tres hores, aproximadament, i, una vegada visualitzat el documental, hi ha una xarrada a càrrec de Sonia Casas per tractar diferents punts de vista a partir de l’audiovisual visualitzat. Ens parlarà de la seua vida professional, les dificultats superades per arribar fins al moment actual, les disciplines de les guies d’alta muntanya, així com la inspiració a altres dones per trencar els rols de gènere.

 

D’altra banda, el dissabte 5 d’octubre a les 09:30 hores té lloc el taller d’orientació a través d’aplicacions mòbils, de nou amb la presència de Sonia Casas.

 

Paula Sánchez, regidora d’Igualtat, comenta que «és important donar visibilitat a dones com Sonia Casas, importants en àmbits on les dones no són tan visibles i on també podem ser referents per a molts xiquets i xiquetes, trencant rols i estereotips de gènere que associen les activitats d’alta muntanya que fa Sonia Casas pròpies als homes».

En paraules d’Adrián Botella, regidor d’Esports, «aquestes activitats són fonamentals a la nostra comarca, ja que vivim en un entorn rodejats pels paratges de Sant Cristòfol i Santa Bàrbara i els parcs naturals de la Serra de Mariola i la Font Roja, en aquests hi ha zones on es poden escalar i sobretot tindre la presència femenina d’una professional de la muntanya com Sonia Casas és molt important per donar a conèixer com afrontar aquestes activitats de muntanya i escoltar la seua experiència en l’alpinisme. Vos convide a totes i tots a gaudir d’aquesta activitat».

 

 


238