El Consell lliurarà el Premi de les Lletres i la Distinció al Mèrit Cultural el 8 d’octubre en un acte que se celebrarà cada any en un municipi de la Comunitat Valenciana
El Ple del Consell ha acordat lliurar el Premi de les Lletres de la Generalitat i la Distinció al Mèrit Cultural el dia 8 d’octubre en un acte institucional que se celebrarà cada any en un municipi vinculat al patrimoni històric i cultural de la Comunitat Valenciana. A més, la periodicitat del guardó literari passa de bianual a anual.
D’aquesta manera, la Generalitat amplia els actes commemoratius del 9 d’Octubre per a fer partícip a altres municipis de la Comunitat Valenciana i ressalta els premis relacionats amb la cultura en una celebració específica.
El Consell vol acostar a la ciutadania els actes oficials de l’efemèride del Dia de la Comunitat Valenciana, que fins ara només se celebraven a València, amb el lliurament dels premis que reconeixen a les persones que dediquen el seu temps en favor de la cultura.
Enguany, el Consell ha triat la ciutat d’Alacant per a fer lliurament del Premi de les Lletres de la Generalitat i de les Distincions al Mèrit Cultural. Els guardonats també assistiran l’endemà al Palau de la Generalitat i participaran de l’acte commemoratiu amb la resta de premiats.
Amb aquest objectiu, el Consell ha modificat l’article 5 del Decret 35/1986, de 10 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es crea la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural.
L’article modificat especifica que “la distinció es lliurarà en acte solemne el dia 8 d’octubre de cada any, en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana, en un lloc vinculat al patrimoni històric i cultural de la Comunitat Valenciana. Les persones, entitats o col·lectius que reben aquesta distinció assistiran, així mateix, a l’acte solemne de celebració del 9 d’Octubre.
A més, amb caràcter ordinari, es concediran un màxim de dues distincions. Excepcionalment, quan concórreguen motius especials degudament justificats, podran concedir-se fins a quatre anualment”.
El Ple del Consell ha concedit l’Alta Distinció de la Generalitat a la historiadora María Desamparados Cabanes Pecourt per les seues investigacions sobre la cultura i la llengua valenciana i per la important labor desenvolupada com a membre de la Comissió Mixta de Bilingüisme, encarregada de vetlar per la incorporació del valencià en el sistema educatiu, i com a consellera del Govern preautonòmic presidit per Enrique Monsonís, i del Govern de Joan Lerma, fins a juny de 1983. També rep la Gran Cruz de l’Orde de Jaume I el Conqueridor.
Amb la Distinció de la Generalitat s’ha premiat als serveis d’extinció d’incendis, emergències, seguretat i protecció civil que van participar en l’extinció de l’incendi en el barri de Campanar de València, en atenció a les víctimes, i, especialment, a Julián García Antón, conserge de l’edifici.
El Premi de les Lletres de la Generalitat ha sigut per al novel·lista Ferran Torrent i Llorca, la Distinció Joan Lluís Vives de la Generalitat a l’aportació valenciana a la construcció d’Europa s’ha concedit a l’exdiputat del Parlament Europeu José Manuel García-Margallo y Marfil, i guardó Ambaixador de la Comunitat València, al reboster Paco Torreblanca García.
La Distinció al Mèrit Cultural ha recaigut en el director del Museu Nacional del Prado, Miguel Falomir Faus; la productora de cinema María Zamora Morcillo; l’Associació Arrels del Regne de València i, a títol pòstum, en Gustavo Pascual Falcó, autor del pasdoble ‘Paquito el Xocolater’. El lliurament d’aquest premi se celebrarà el 8 d’octubre en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana.
En el Mèrit Esportiu s’ha reconegut als medallistes olímpics i paraolímpicos valencians en els Jocs de París 2024 i al València Club d’Hoquei.
Quant al Mèrit Científic ha sigut per a l’investigador de Ciències de la Terra Luis Guanter Palomar.
El guardó que reconeix el Mèrit Empresarial i Social ha sigut per a Honiba S.A., empresa que fabrica i ven instruments musicals, i CaixaLaVall, o Caixa Rural La Vall de Sant Isidre, que compleix 120 anys.
La Distinció per accions a favor de la igualtat i per a una societat inclusiva ha sigut per a l’associació Afanias de Castelló, de famílies de persones amb discapacitat intel·lectual, i per a la Federació de Famílies Nombroses de la Comunitat Valenciana.