Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Generalitat Valenciana UA

Amparo Navarro i Rafael Climent signen el conveni de creació de la Càtedra del Marbre de la Universitat d’Alacant

La nova càtedra institucional és una iniciativa de la institució alacantina i la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, i el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, van rubricar el passat dilluns el conveni de creació de la nova Càtedra del Marbre, una iniciativa que té com a objectiu fer activitats de formació, recerca, estudis, difusió, divulgació i promoció dels coneixements relatius al sector del marbre que permeta millorar-ne el desenvolupament des dels vessants de la sostenibilitat, la seguretat laboral i la competitivitat.

Navarro ha destacat la utilitat de les càtedres institucionals «per a incentivar la investigació i especialment la transferència de coneixement». La rectora de la Universitat d’Alacant ha assenyalat la importància del sector del marbre per a l’economia alacantina i ha recalcat que «el coneixement i el treball d’aquesta nova càtedra institucional tindrà la repercussió en la innovació que permetrà afrontar els reptes del sector».

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat «l’economia circular, la digitalització i la viabilitat econòmica com a elements imprescindibles per a un model de negoci sostenible en el sector del marbre».

En aquest sentit, Climent, ha manifestat que el sector, amb un fort arrelament i ocupació a la Comunitat Valenciana, també s’enfronta al repte d’«adaptar-se al nou context econòmic nacional, on la construcció d’habitatges ja no és el motor de l’economia, i al context internacional, amb la competència dels països emergents».

Conveni de creació de la Càtedra del Marbre de la Universitat d’Alacant

 

Càtedra

Entre les accions principals previstes per la càtedra destaquen un estudi o proposta d’accions estratègiques sobre economia circular, digitalització i sostenibilitat en el sector del marbre que estudiarà les accions d’economia circular que s’estan implantant actualment per les empreses i els agents del sector, s’analitzarà el seu grau d’implantació i quines possibilitats hi ha per a ampliar-les (àrids, mobiliari urbà, obra pública, etc.), així com el potencial de mercat i avantatges del marbre davant de productes substitutius més contaminants.

També es farà un diagnòstic del grau de digitalització actual de les empreses del sector, el disseny de propostes per a un model de negoci sostenible i s’organitzarà una jornada sobre economia circular.

Una altra de les accions previstes és l’elaboració d’un catàleg del coneixement del sector que serà un «llibre blanc» que servirà per a analitzar les experiències, les febleses i les fortaleses del sector i fer-ne prospeccions de futur.

El conveni inclou l’organització d’un concurs internacional entre estudiants d’escoles d’arquitectura europees sobre la sostenibilitat de la pedra natural, a través del patrocini de la xarxa internacional d’escoles UNIVERSITY of Universities (UOU), formada per 24 universitats internacionals, com també la col·laboració amb projectes internacionals d’investigació sobre competitivitat i seguretat laboral del sector en una economia circular.

I a més, el patrocini de la nova publicació bianual de la Revista Científica UOU feta a la Universitat d’Alacant, amb articles d’investigació internacionals del sector, i també la realització d’una plataforma digital interactiva amb informació de la labor de la Càtedra.


241