El 26 de juny del 2017 es va registrar en la seu del Consell Valencià de Cultura una proposició de defensa de la Filosofia en l’àmbit de l’ensenyament secundari i el batxillerat de la Comunitat Valenciana, presentada per la Red Española de Filosofía, la Societat de Filosofia del País Valencià i l’Assemblea de Professors de Filosofia.
Lescrit sadreçava a la Comissió Jurídica i d’Interpretació Reglamentària perquè analitzara l’assumpte en la comissió del mes de juliol. A l’escrit presentat es va adjuntar també la Resolució 974/IX de les Corts Valencianes, que instava el Consell a garantir l’ensenyament de Filosofia en el currículum acadèmic de 4t de l’ESO i de 2n de batxillerat, aprovada el 16 de maig de 2017.
També la declaració institucional de les Corts Valencianes en el Dia Mundial de la Filosofia, que se sumava a l’homenatge i la celebració plantejada per la Unesco.
OBJECTIU:
El propòsit de la petició presentada davant del CVC és que la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport emeta el decret que possibilite l’ensenyament de Filosofia en el pròxim curs acadèmic 2017/2018.
SITUACIÓ:
En primer lloc, cal assenyalar que tots els afectats comparteixen el mateix objectiu d’incloure la Filosofia en l’ensenyança curricular. Tant els promotors d’esta iniciativa com els responsables polítics del govern valencià i del conjunt de les Corts Valencianes.
També el CVC comparteix l’important paper de la Filosofia en l’educació i la formació de l’alumnat, compartim les indicacions de la Unesco en la Declaració de París a favor de la Filosofia (1995), i compartim els motius pedagògics i culturals que s’exposen en la seua defensa.
En segon lloc, recordem que el problema originat per la LOMCE (Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa) que, entre altres objectius, va plantejar la desaparició de totes les matèries obligatòries de Filosofia en l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i d’Història de la Filosofia com a assignatura comuna i obligatòria en 2n de batxiller, sha solucionat per mitjà de decrets autonòmics en les comunitats autònomes dAndalusia, Cantàbria, Astúries, Catalunya, Balears, Extremadura, Aragó, Múrcia i la Rioja, que ja han modificat els currículums acadèmics, i fa poc, Madrid i les Canàries, que
els aplicaran en el pròxim curs escolar.
En el cas de la Comunitat Valenciana, l’anterior govern autonòmic va aprovar el Decret 87/2015, de 5 de juny, en què sestableix el currículum i es desplega l’ordenació general de l’Educació Secundària Obligatòria i del Batxillerat a la Comunitat Valenciana davall els paràmetres de la LOMCE, amb l’exclusió de l’assignatura de Filosofia.
Finalment, volem assenyalar que, amb el pas del temps des de l’aprovació de la LOMCE, s’ha anat modificant el criteri marcat, i en este mateix període legislatiu la Comissió d’Educació del Congrés dels Diputats ha assenyalat l’error comés per l’exclusió de la Filosofia i la voluntat de corregir l’articulat de la llei mencionada.
Així, hi ha una unanimitat acadèmica, social i política que s’ha manifestat recentment en les últimes declaracions públiques fetes pel conseller d’Educació Vicent Marzà, que ha afirmat que la Filosofia serà obligatòria en segon de batxillerat en el curs 2018-2019, i que, per a això, s’està preparant el decret de secundària i batxillerat.
Este decret, segons assenyala la conselleria d’Educació, no inclourà la filosofia en 4t de l’ESO, però sí la farà obligatòria en 2n de Batxillerat. I significarà una solució integral, paraules textuals del conseller, de tot el conjunt d’assignatures.
El problema que es planteja és el de la urgència en l’aplicació del futur decret.
Segons l’escrit presentat al CVC, la matrícula de l’assignatura d’Història de la Filosofia en 2n de Batxillerat s’ha vist reduïda pràcticament a zero, perquè és una optativa que no té quasi ponderació en les proves d’accés a les universitats.
El que es demana no és una qüestió de cost econòmic, sinó d’urgent implantació en el pròxim curs acadèmic, cosa que comporta evidentment una reestructuració dels horaris.
CONCLUSIÓ:
1) El CVC, a la vista de l’argumentació presentada en l’escrit per part de la Red Española de Filosofía, la Societat de Filosofia del País Valencià i l’Assemblea de Professors de Filosofia, considerem que exposar un any més a l’exclusió l’assignatura d’Història de la Filosofia en 2n de batxiller, suposa un perjuí per als joves valencians, una discriminació en coneixements respecte de la resta de joves de les comunitats autònomes citades, i el risc de desaparició de lassignatura.
Per això, considerem necessari que la conselleria solucione esta situació per mitjà dun decret amb caràcter d’urgència perquè, independentment de la reestructuració global que haja de dur a terme en el currículum de secundària i batxillerat, sincloga l’assignatura d’Història de la Filosofia en 2n de batxiller el pròxim curs 2017/2018.
Este informe s’enviarà al protocol habitual i a les associacions que han
presentat la sol·licitud.